Ország-világ

2004.12.11. 07:51

Az áttetsző beton az évezred forradalmi anyaga

A csongrádi illetőségű, huszonhét éves építészmérnök forradalmian új anyaga több nyugati nagyváros kiállítását is megjárta. Jelenleg a washingtoni National Building Museumban látható.

Tornai Szabolcs

Az Amerikában szereplő átlátszó betonfal nagy feltűnést keltett az USA-ban. A tárlatról szóló valamennyi beszámolóban csodálattal emlegették. Másfél méter magas, nyolcvan centi széles, húsz centi vastag és hatszáz kiló az építmény, amely 2003 nyarán készült Csongrádon.
Az ötletet eredetileg egy műalkotás adta Losonczinak a csongrádi művésztelepen.

Az üveg és a beton társítása a művészetben nem új keletű törekvés. De a szakembereket is régóta foglalkoztatja a két ellentétes anyag ötvözése. A fiatal építészmérnök úgy hozta létre a fényáteresztő betont, hogy optikai üvegszálakat kevert össze finom betonnal. Találmányát LiTraConnak nevezte el. És ezen a néven céget is alapított.

Az első változat 2001 novemberében készült el tégla méretben. Majd a tavaly nyáron létrehozott fal több nagyváros kiállításán szerepelt. Először Stockholmban mutatta be, majd a budapesti Műcsarnokban, később Londonban, Glasgow-ban, most pedig a washingtoni National Building Museumban.

Az átlátszó beton 2002 májusában svéd szabadalmi oltalmat kapott. A nemzetközi szabadalmaztatás jelenleg is folyik. Losonczi azt szeretné, ha jövő nyáron megvásárolható lenne az átlátszó beton.

Tervezett ára négyzetméterenként (tíz centi vastagságban) 1500 euró (370 ezer forint). A komáromi monostori erőd parkjában jövő márciusban avatják fel az első átlátszó betonból készült emlékművet. A város felkérésére készítette Losonczi, a magyar EU-csatlakozás emlékére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában