Ország-világ

2004.12.22. 00:00

Polt Péter bemutatta trófeáját

BAMA

Még szeptemberben Keller László volt közpénzügyi államtitkár vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Polt Péter ellen. Indoka szerint a legfőbb ügyész nem tüntette fel vadásztrófeáit a vagyonbevallásában. Keller szerint a Polt által elejtett szarvas agancsának értéke meghaladja azt a határt, ami felett színt kellene vallania. Géczi József Alajos, az Országgyűlés mentelmi bizottságának szocialista elnöke vizsgálóbizottsággá alakította testületét.

Ilyen előzmények után kedd reggel két mérleggel és a hivatalosan be nem jelentett trófeával érkezett munkahelyére a legfőbb ügyész. Polt nyilvánosan lemérette az általa ejtett vad agancsát.

A trófea hat kilogrammot nyomott, melynek értéke a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve 30 ezer forint körül lehet. Kiderült, hogy Polt Somogy megyében vendégként vett részt egy állományszabályozó vadászaton. Ott sikerült leterítenie azt a rossz vérvonalú selejtbikát, melynek villás agancsa miatt most magyarázkodhat.

Polt Péter többször szomorú bohózatba illőnek nevezte a történteket. Közölte: az úgynevezett koponyás gímszarvasagancs értékhatára messze nem éri el a vagyonnyilatkozati szabályban rögzített 330 ezer forintot. – Az alapvető jogelvekkel öszszeegyeztethetetlen, hogy a parlamenti testület elnöke azt kéri, én bizonyítsam be: a tulajdonomban lévő trófeák értéke nem éri el a törvényben előírt értékhatárt – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mikor hódol legközelebb a szenvedélyének azt felelte: „eléggé elvették a kedvemet tőle, ez volt a hobbim”.
– Örülök, hogy Polt Péter végre előállt a trófeájával, nem értem, miért húzta az ügyet ilyen sokáig. Eddig mindig nagyon udvariasan kerülte ki a válaszokat – mondta a Reggelnek Géczi József Alajos, a mentelmi bizottság elnöke. Vezetésével januárban indul a hivatalos eljárás.

A felszerelés ára

A vadászat a tehetősebbek sportja. Minimálbér körüli fizetésekből, csupán egy-két kiegészítőre telhet, nem egy teljes vadászfelszerelésre. Vadászkalapot már 9000 forintért vásárolhatunk Vadászmellényt mérettől és minőségtől függően 12900 és 17000 forint közötti összegért vehetünk magunknak. Egy vadászkabátért minimum 25900 forintot kell leszurkolnunk. A vadásznadrág szintén méret- és minőségfüggő. Ára: 6 és 15 ezer forint között van. A téli erdők elengedhetetlen kelléke a vadászcsizma 22 és 47 ezer forintért vásárolhatjuk meg. Egy spanyol gyártmányú sörétes puskához 198 ezer forintért juthatunk hozzá. Egy puskára szerelhető távcső 60 ezer, míg egy mezei „nyúlszámláló” messzelátó 14 ezer forintba kerül. A sörétes puskához darabonként 43 és 70 forint között juthatunk töltényhez, míg a golyós lőszer ára 190 és 900 forint között mozog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában