Ország-világ

2005.01.15. 00:00

Egyre több orvos vállal külföldön munkát

A Magyar Orvosi Kamara főtitkárának kimutatásai szerint a rendszerváltozás óta több mint félezer orvos vállalt Nyugat-Európában munkát. A szám folyton-folyvást növekszik, mert a kiáramlásnak koránt sincs még vége. Természetesen nemcsak kezdőkről van szó, hanem tapasztalt, kiváló doktorokról is.

Cseri László

Az okok részben a tetemes kereseti különbségekben rejlenek, de közrejátszik a nyugdíj alacsony mértéke is. Egy nyugállományú magyar orvos ugyanis átlagosan havi 70-80 ezer forintot kap, ami több ugyan a létminimumnál, de nem sokkal.

Érdekes adat, hogy Írországban vagy Angliában egy kétnapos ügyeletért bruttó hétszázezer forintot fizetnek. Ezzel szemben nálunk egy osztályvezető főorvos havi javadalmazása nem éri el a kétszázezret sem. Ráadásul bármikor ráomolhat a mennyezet. Néhány éve például csak Norvégiába 300 orvost kerestek, fejenként 13 millió forintos éves jövedelmet ajánlva. Elsősorban azokra az északi hideg és kevés napsütötte órával bíró területekre hívták őket, ahol maguk a norvég orvosok sem szívesen vállalnak munkát.

Ebben az időszakban Magyarországon 400 norvég fiatal tanult különböző orvosegyetemeken. Kérdés, hogy ők hol szeretnének elhelyezkedni. A válasz egyszerű: a skandináv orvosok álma Amerika, ők oda igyekeznek a még jobb kereset reményében. Arról, hogy az amerikai orvosok hová szeretnének menni, nincs hírünk. Lehet, hogy nekik már Földön kívüli elképzeléseik vannak?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában