Ország-világ

2005.01.11. 00:00

Tényleg költözik a SOTE?

Tízezer egyetemistát, kilencezer dolgozót és Budapest teljes lakosságát érintené a klinikák központosításának terve. A minisztériumok most még hallgatnak, annyira távlati a terv.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="103"] Az Üllői úton lévő épület sorsa még bizonytalan. Olaszok akarják megvenni.
[/caption]A hírek szerint egy olasz befektetői csoport tárgyalt Budapesten  a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Képzési Központjáról. Az olaszok brüsszeli pénzek lehívásában segédkeznének. Tapasztalatuk is van: Szardínia szigetén és Tunéziában építettek már kórházakat. Az egészségügyi minisztérium azért nem adott tájékoztatást, mert a SOTE az oktatási minisztériumhoz tartozik. Az oktatási minisztériumnak viszont azért nincs semmi mondandója az ügyről, mert még nem tart olyan szinten a fejlesztés.

Ismert, hogy a SOTE és klinika épületeinek ingatlanjai nagy értéket képviselnek. Az épületek egymástól távol, szétszórva fekszenek. Budapesten legalább ötven van belőlük az Üllői úttól a Városmajor utcáig. A széttagoltsággal indokolják a központosítás szükségességét. „A központosítás, ha valamicskét segít is, nem lesz megváltás a magyar egészségügyben. Minden a pénzről szól” – mondta forrásunk, hozzátéve: valakik biztos jól járnak.

Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes a Reggelnek azt mondta: ebben az ügyben nem kíván nyilatkozni, mert az egyetem hivatalát még nem kereste meg.

Még nem volt a közgyűlés előtt a terv

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint ezt a munkát pályáztatni kell. A Szardínián és Tunéziában épített kórházak referenciának kevesek. Kupper hiányolja, hogy nem történt a fővárossal semmilyen egyeztetés. Szerinte két nagy, ezerágyas nagyságrendet meghaladó gyógyközpont kell. A budai helyszín a János Kórház lenne, a pesti gyógyközpont pedig a Nagyvárad tér közelében helyezkedne el.

Fejérdy Pál, a SOTE rektorhelyettese:

Olyannyira gondolati szinten van még az elképzelés, hogy a konzultációra sem érett meg. Természetesen ha arra kerül a sor, elvisszük a gondolat megvalósítását minden megkerülhetetlen fórumhoz. Ami az Üllői úti tengelyt illeti, attól nem lenne jó eltávolodni. Kizárólag akkor, ha van jobb megoldás. Történetesen én nem látok jobb megoldást – mondta lapunknak a rektorhelyettes.

Izing Antal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában