Ország-világ

2005.02.01. 15:36

36. Magyar Filmszemle - két alkotás a József Attila-emlékév alkalmából

Két alkotást vetítenek a József Attila-emlékév alkalmából a kedden megkezdődött 36. Magyar Filmszemlén: az Eszmélet után I-IV. Jelenczki István, a Tiszta szívvel Szirtes András munkája.

BAMA

A 36. Magyar Filmszemlén, az Eszmélet után című négyrészes alkotás interjúkból, képi montázsokból, felolvasott versekből, levél- és szövegrészletekből  áll.

Az Elégia József Attiláról alcímű 255 perces film négy év alatt  készült el, rendezője minden olyan magyarországi és külföldi  helyszínen forgatott, ahol a költő megfordult. 

A József Attila életútját kronologikus rendben követő alkotásban Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán és Simon Péter olvas fel archív  felvételeken költeményeket és szövegrészleteket.

Jelenczki István képzőművész és filmrendező korábban többek  között Mészöly Miklós íróról, Polcz Alaine pszichiáterről és Izsák  Imre matematikus-csillagászról készített portréfilmet.
Az Eszmélet után I-IV. című filmet a filmszemle zárónapján  vetítik.

Szirtes András: Tiszta szívvel című, 21 perces műve ugyancsak a  jövő keddi programban szerepel. Az alkotás filmes meditáció, "képek,  hangok, zenék költői kompozíciója földön innen s túlról", amelyet  egy József Attiláról készülő film "kedvenc tekercseiből" állított  össze a rendező.

József Attila születésének 100. évfordulója alkalmából több száz  programot rendeznek az idén magyarországi településeken és  külföldön. Az emlékévet Vass Lajos, a kulturális tárca politikai  államtitkára nyitotta meg január 7-én, Attila napján Budapesten. 

A minisztérium a költő Ars Poetica című versének egyik  gondolatával, "A mindenséggel mérd magad" verssorral indította  útjára a december 3-án, József Attila halálának évfordulóján záruló  emlékévet, amely egyebek mellett kiállításokat, felolvasó esteket,  konferenciákat foglal magában.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában