Ország-világ

2005.02.24. 17:06

A gazdák nem engednek

Nem mentek el a Kossuth téren demonstráló gazdák megbízottai az egyeztető megbeszélésre szerdán 15 órára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumba, ahová kedden Pásztohy Andrásról, az agrártárca politikai államtitkárától kaptak meghívást.

BAMA

A tárgyalásokra felkészült minisztériumi vezetők, Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Pásztohy András, a tárca politikai és Benedek Fülöp, a minisztérium közigazgatási államtitkára értetlenül fogadták a gazdák magatartását.

A demonstráló gazdák megbízottai 15 óra 24 perckor faxüzenetben tudatták a miniszterrel, hogy a minisztériumi tárgyalódelegációt szerdán 15 óra 30 percre várják a MTESZ székházban Budapesten. Az FVM első embere jelezte, hogy a demonstráló gazdák petíciójában megfogalmazottakat az agrártárca tárgyalási alapnak tekinti, és vannak olyan kérdések, amelyeket gyorsan rendezni lehetne, mivel azok félreértésen alapulnak. Vannak olyan kérdések, amelyek előtt a tárca értetlenül áll, de vannak olyanok is, amelyekben kompromisszumokat lehet keresni - állapította meg.

Németh Imre jelezte: a minisztériumi vezetők akár szerda éjfélig is várják a gazdák tárgyalódelegációját, de a megegyezés reményében akár a hét végén is készek a tárgyalásokra, ugyanis - fogalmazott - a tárca számára is fontos a mielőbbi megegyezés. Németh Imre közölte: a tárgyalásokra teljes felhatalmazást kapott a kormánytól, a megegyezést a gazdákkal csak az anyagi lehetőségek határolják be. Ugyanis nem lehet forrásokat elvonni sem a nyugdíjasoktól, sem a közoktatástól, sem az egészségügytől, de az adók emelésére sincs lehetőség.

A gazdák demonstrációs bizottsága szerda éjfélig várja a MTESZ Kossuth téri székházában az agrártárca vezetőit, hogy tárgyaljanak és megállapodjanak. Ha nem jönnek, a gazdák készek arra, hogy csütörtökön félpályás útlezárásokat tartsanak országszerte - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: ezért már szerda délelőtt újabb 100 erőgép Budapestre indításának engedélyezését kezdeményezték a rendőrségnél. Kifejtette: a sajtótájékoztató után levélben fordulnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, mivel úgy látják: a Földművelésügyi Minisztérium érdemben nem kíván foglalkozni a gazdák problémájával. Megerősítette: megállapodásra törekszenek, de a minisztérium épületében nem hajlandók tárgyalni, mivel az elmúlt másfél évtizedben elég tapasztalatot szereztek az agrártárca "kifárasztásos" tárgyalási technikájáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában