Ország-világ

2005.02.05. 09:44

Az abortusztabletta csak szükségmegoldás legyen

Abortusztablettát tesztelnek a Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. A készítmény spontán vetélést okoz, és a terhesség első nyolc hetében mintegy 90-95 százalékban hatásos.

Takács Valentina

Erről külön jut eszembe az abortusz és külön a tabletta. Régi bosszúságom ugyanis, hogy a fogamzásgátló tablettákat teljes áron kell megvenni, a terhességmegszakítást ellenben a társadalombiztosító támogatja. Miért működik nálunk minden fordítva? A megelőzésre, no meg a felvilágosításra kellene pénzt adni, hogy a kevésbé iskolázott réteghez is eljusson a felelősségérzetnek legalább a szikrája.

Az abortuszok támogatása talán kevesebbe kerül, mint a fogamzásgátlóké? Nem vagyok benne biztos, hiszen Magyarországon száz szülésre közel hatvan terhességmegszakítás jut. A nem kívánt terhességeknél sajnos még mindig az ősi módszert, az abortuszt alkalmazzák. Ezt a napokban mondta a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke. Mi pedig ezt az ősi módszert támogatjuk.

Remélem, az abortusztabletta nem lesz eggyel több ok a megelőzés hanyagolására. Bízom abban is, hogy ezt csak azok használják majd – akár kapják, akár fizetniük kell érte –, akik akaratukon kívül vagy minden védekezés ellenére teherbe estek. Jó lenne, ha a nők nem ebben látnák a tehertől való könnyed szabadulás módját, és e megoldáshoz tényleg csak végső esetben folyamodnának. Mert az abortusz tabletta formájában is csak egy ősi módszer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában