Ország-világ

2005.02.03. 00:00

Bombariadók sora a román fővárosban

Lukács János, Kolozsvár

Néhány nap alatt 18 bombariadót jelentettek be Romániában a sürgősségi eseteknek fenntartott 112-es telefonszámon, de valamennyi hamisnak bizonyult. Az elkövetők többnyire kiskorúak voltak.

A román parlament munkáját egyetlen nap alatt például három bombariadó zavarta meg, de hasonló bejelentés érkezett a kormány, az elnöki Cotroceni palota, a bukaresti Mall kereskedelmi központ, több kórház, iskola, polgármesteri hivatal és vasútállomás telefonszámára is. A rendőrség, a csendőrség, a titkosszolgálat terroristaelhárító alakulatai minden esetben végigkutatták az intézményeket. Dr. Florian Tudose, a bukaresti egyetemi kórház pszichiátriai klinikájának igazgatója szerint a bombariadók fő oka az, hogy a sajtó vezető helyen számol be róluk, és így „hősökké” avatja az elkövetőket. Hamis bombariadóért Romániában egy és három év közötti börtönbüntetés szabható ki. Az elkövetők közül csak néhányat tudtak azonosítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában