Ország-világ

2005.02.19. 00:45

Bús magyarok az unióban

A magyarok a munkanélküliséget és a gazdasági helyzet stagnálását tartják az ország legfontosabb problémájának az EU hivatalos közvélemény-kutató felmérése, az Eurobarometer adatai szerint.

Kozma Ferenc

A magyaroknak mindössze harmada elégedett az életével, így aztán az EU-tagok állampolgárai közül mi tekintünk legborúlátóbban a jövőbe. Ez derült ki az unió közvélemény-kutató intézete, az Eurobarometer legfrissebb felméréséből. Az ország gazdasági helyzetének megítélése Magyarországon, Lengyelországban és Portugáliában a legrosszabb.

A magyar nemzeti jelentést pénteken mutatták be Budapesten. A felmérést az Európai Unió (EU) 25 tagállamában és a négy tagjelölt országban tavaly év végén végezték el. Thomas Glaser, az Európai Bizottság budapesti képviseletének megbízott vezetője a magyarok pesszimizmusát kommentálva megjegyezte, hogy az Eurobarometer adataiból az is kitűnik, hogy az átlagnál többet tudnak az EU-ról.

A felmérés szerint Magyarországon 2004 őszén az ország uniós tagságának támogatottsága 49 százalékos volt, ezzel a tíz új tagállam között a hetedik helyen állunk. Az új tagországok közül csak Lettországot, Csehországot és Máltát előzzük meg. Ám az utóbbi időszakban úgy tűnik, hogy nőtt a magyarok bizalma az EU és intézményei iránt.

A sajtótájékoztatón Hann Endre, a Medián Közvélemény-kutató Intézet igazgatója elmondta, hogy felméréseik szerint a lakosság a belépésre váró országok közül elsősorban a horvátokat látná szívesen, majd Bulgária, Törökország és Románia a további sorrend.

Mérleg számokban*

Magyarnak vallja magát 63 százalék Örülne az eurónak 60 százalék Fél a munkanélküliségtől 47 százalék Aggódik az ország gazdaságáért 33 százalék Tart az inflációtól 27 százalék Fél a nyugdíj elértéktelenedésétől 13 százalék A lakásgondot tartja a legégetőbbnek 8 százalék * Ezer megkérdezett körében Forrás: Eurobarometer

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában