Ország-világ

2005.02.02. 00:00

Demján: minden rendben

A Művészetek Palotája március 14-én nyílik meg a nagyközönség számára. A szakminisztérium és az intézmény vezetése derűlátó. Az orgona építésével kapcsolatos félreértésekről pedig a tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, valóban félreértések voltak.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Demján Sándor úgy gondolja, a Művészetek Palotája a kultúra katedrálisa lehet Budapesten és az országban
[/caption]Az eredeti tervben harminchétezer-ötszáz négyzetméteres épületegyüttes szerepelt. Ez növekedett – több ízben – a jelenlegi, ötvenháromezer-százhetven négyzetméteres alapterületre. Dr. Benedek András államtitkár azt közölte, a növekedésre szükség volt. Ezért épp a félreértések elkerülése érdekében tesznek közzé minden szerződést.

– A Művészetek Palotája ugyanis nem egy, hanem három intézmény egy épületben – húzta alá a vezérigazgató. Ezek a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Táncszínház és a Nemzeti Hangversenyterem. Kiss Imre elmondta azt is, idén háromszázötvenmilliós jegybevételre, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától pedig négy és fél milliárdon felüli összegre számítanak.
Kiderült tegnap az is, hogy az orgona nem nyolcszáz-, hanem megközelítőleg ötszázmillió forintba került.

Ez az adat eddig üzleti titok miatt nem került az egyébiránt „nyitott könyv” költségvetésbe. A pontos számok márciusra kerülnek feldolgozásra, hiszen négyszáz alvállalkozó adatairól van szó.

Fizet az állam, ha kell

Ha bárki olcsóbb, de ekkora és így felszerelt központot mutat Európában, a különbséget hajlandók vagyunk közcélokra fordítani. Mindezt Demján Sándor, a TriGránit Fejlesztő Rt. elnöke nyilatkozta. – A kormány és a Művészetek Palotája új szerződéstervezete szerint a magyar állam úgynevezett rendelkezésre tartási díjat fog fizetni. Ennek lényege, hogy a beruházás bekerülési költségeit az állam harminc év alatt fizeti vissza. Emellett viseli a karbantartási, felújítási díjakat, valamint az adókat. A kockázat azonban a magánbefektetőké – mondta a Reggelnek Demján.

Dukay Nagy Ádám -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában