Ország-világ

2005.02.28. 00:00

Először volt néma a pápa

A gégemetszés után ismét kérdésessé vált, meg tud-e szólalni még a katolikus egyházfő, s képes-e ellátni pápai teendőit.

Csák Elemér

A három napja megműtött II. János Pál vasárnap csak néhány pillanatra jelent meg kórterme zárt ablakában. Az Úrangyala imádságot a helyettes vatikáni államtitkár mondta el az egybegyűltek előtt, mivel 26 esztendeje először a pápa néma maradt.

Dr. Matthias Rothmund (62), a Német Sebészek Társaságának elnöke szerint a gégemetszéssel az orvosok megmentették a pápát a fulladástól. A pápa jelenleg egy lélegeztetőcsövön veszi a levegőt, amely a hangszálak alatt teszi lehetővé a levegő be- és kiáramlását; ezért nem tud beszélni. A szakember a műtétről elmondta a Bildnek: a pápa 9 éve szenved Parkinson-kórban.

A betegség súlyosbodása a légzési izomokra is kihat. Sok Parkinson-kóros emiatt fullad meg. Rothmund doktor úgy véli: elképzelhető, hogy a pápa nyakában lévő csövet egy kis idő múlva eltávolítják, a lyuk pedig begyógyul. Ám kérdéses, hogy mikor beszélhet újra. Már a gégemetszés előtt is erőtlen, alig érthető volt a hangja. Előfordulhat, hogy a csövet egy beszédet lehetővé tevő injekciós tűvel (kanül) helyettesítik majd.

A belül található szelep a belélegzésnél kinyitja, kilélegzéskor elzárja. A kilélegzés a gégefő felett megy végbe, elméletileg tehát a pápa még beszélhet.

Az egyházjog szerint a némaság nem akadály a pápai trón megtartásában. Az a lényeg, hogy az egyházfő valamilyen módon – írásban vagy kézmozdulattal – egyértelműen kifejezze akaratát.

Ismételt kezelés

A szentatyát csütörtökön vitték ismét a római kórházba, s még aznap este gégemetszést hajtottak végre rajta. Állapota stabil, önállóan étkezik, s nincs szüksége lélegeztetőgépre sem. Előzőleg a pápa február elsején került influenzás tünetekkel, magas lázzal, heveny légúti és gégegörcsökkel a római Gemelli klinikára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában