Ország-világ

2005.02.12. 00:00

Enyhíthető tanulási zavarok

Nincs is annyi tanulási gondokkal küszködő gyerek, mint amennyit számon tartanak. A szakember szerint nagy részük éretlenség és az átélt stressz miatt nem tud megfelelően írni, olvasni, számolni, viselkedni.

Mohácsi Edit

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Olvasási nehézséget okozhatnak a kisiskolás korban szerzett rossz tapasztalatok. Sokszor a stressz felelős azért is, hogy a gyerek nem tud szépen írni.
[/caption]Az egyes, a fekete pont és a szidás maradandó nyomot hagy testünkben. Még ötven év múlva is kiolvasható a szemmozgató izmokból, ha egykor nehezen ment a tanulás. A stressz hatására az éppen működő izom kikapcsol, a gyerek nem tudja tökéletesen irányítani a testét. Ettől kezdve bármi kiválthatja a kikapcsolt állapotot, ami miatt nehezebben ír, olvas, számol az iskolában a nebuló.
Minél közelebb áll a gyerekhez az a személy, aki a stresszt okozza, annál erősebb a hatás. Ha például az A betű otthoni tanulása közben édesanyja kiabál rá, attól fogva valahányszor az A betű a szeme elé kerül, egyszerűen kikapcsol. Vagy megáll a betű előtt, vagy mást olvas helyette. Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus a hagyományostól eltérően kezdte az írás oktatását. Először kilazította a gyerekek testét, gyakorlatokkal ügyesítette kezüket, csak utána fogtak ceruzát. Szerinte az a fő gond, hogy túl korán kerül a gyerekek kezébe a toll. Hat-hét éves korban a kéz még nem alkalmas arra, hogy egy szűk vonalrendszerbe írjon. A kicsik szemének és kezének összjátéka is fejletlen még, csak tíz-tizenkét éves korra válik teljessé. Tehát a szépírást ötödiktől lenne szabad osztályozni. Addigra azonban már annyit kell írniuk, és annyi kellemetlen emlékük van a tanulóknak, hogy emiatt nem tudnak szépen írni.

Ha lehet, inkább ne tanuljon a szülő a gyerekkel

Kulcsár Mihályné fejlesztőpedagógus: Minden szülő alkalmatlan arra, hogy a saját gyerekével tanuljon. Még én is, pedig szakképzett vagyok. Az apa és az anya ugyanis érzelmileg érintett, a gyerek kudarcát sajátjaként éli meg, és harag ébredhet benne a kicsi iránt. Ettől megromolhat a szülő–gyerek kapcsolat. Ha nagyon muszáj otthon is tanulni a gyerekkel, akkor kérjünk meg erre a feladatra inkább valaki mást.

Oldódik a szemizom görcse a mozgó ujjat figyelve

Van lehetőség arra, hogy a gyerekek megszabaduljanak a stressztől. A szemmozgató izmokban megkereshetők a feszültség okozta nyomok. A fejlesztőpedagógus a gyerek látókörében körbeviszi az egyik ujját, a kicsi pedig a szemével követi, és az ábécét mondogatja. Azokon a pontokon, ahol a stressz rögzült, a szem ugrik, kitér vagy pislog. Ezeken a területeken addig kell mozgatni az ujjat, amíg az izomgörcs kioldódik, és a szem ugrása már nem érzékelhető. Kulcsár Mihályné szerint csökkenteni kellene az írás mennyiségét, így sok későbbi probléma elkerülhető lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában