Ország-világ

2005.03.01. 00:00

Fontos fegyverré vált a tévé

Fegyverré vált a televízió Amerika és a terroristák közötti élethalálharcban. Az Egyesült Államok arab csatornát indít Európában.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="299"] A világ legkeresettebb terroristáját, Oszama bin Ladent minden a fejére kitűzött vérdíjra emlékezteti
[/caption]Továbbra is bujkál Oszama bin Laden terrorista vezér, akinek fejére 25 millió dollár vérdíjat tűztek ki. Az Egyesült Államok három esztendeje hiába kutat utána az afganisztáni hegyekben. Orgyilkos, csapda, bomba nem hozott eredményt: maradt a kul-túrfegyver.

A pakisztáni televízióban újabban félórás reklámfilm fut, amely igyekszik meglágyítani az al-Kaida tagjainak kemény szívét. Amikor a képernyőn megjelenik bin Laden és körözött társainak a képe, a beszélő így kiált fel: „Kik azok, akik a terrorizmustól szenvednek? Anyáink, apáink, nővéreink, fivéreinek, fiaink és lányaink. Kik tudják megállítani ezeket a terroristákat? Csak ti!”

A kultúrfegyver bevetése eredetileg az al-Kaida módszere volt. A négy évvel ezelőtti amerikai elnökválasztás során olyan videofelvételt terjesztettek, amelyen Oszama megfenyegette George Busht. Bin Laden később, bujkálása idején is küldött képes és hangüzeneteket a Nyugatnak. A közelmúltban az egyik terrorista vezető ugyancsak a képernyőről megjósolta, hogy az amerikai „keresztesek” hamarosan vereséget szenvednek.

Közben a hajsza természe-tesen folytatódik bin Ladenék után. Tavaly a pakisztáni elnök huszonötezer katonát küldött a feltételezett búvóhelyül szolgáló tartományba. Az eredmény kétszáz áldozat – Oszama nélkül. Egyelőre nincs ismert eredménye annak sem, hogy az amerikai hírszerzés – mint a New York Times megírta – titkos támaszpontokat létesített Pakisztán északi részén.

Amerikai adás arabul

Az iszlám fanatizmus elleni információs hadjárat részeként arab nyelvű tv-csatornát indít Európában az Egyesült Államok. Fő célközönsége a Franciaországban és Németországban élő muzulmán közösségek. A földrészen 11 millió muzulmán él, akiknek alaposan megcsappant a rokonszenvük Amerika iránt. 3,5 millió dolláros tőkéjét az iraki háború költségkeretéből hasítják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában