Ország-világ

2005.03.01. 00:00

Győzött a paraszti ész

Tegnap délután három órakor újra tárgyalóasztalhoz ültek a gazdák és a kormány a ferencvárosi Zsil utcában. Közben a kőszegi és bucsui határátkelőnél terveznek félpályás útlezárást a vasi gazdák.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="248"] Fogy a gazdák türelme, akiknek ügye már a külföldi lapok újságíróit is állásfoglalásra késztette
[/caption]– Hogyan sikerült elérni, hogy mégis tárgyalóasztalhoz üljön a két küldöttség? – kérdezte lapunk Hevesi Istvánt, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) szóvivőjét.
– Nem tudom – válaszolta a mindszenti származású férfi –, de maradjunk abban, hogy hál’ istennek, győzött a józan paraszti ész. Ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Egymás közt szólva, senkinek sem hiányzott ez a cirkusz. Gyurcsány úrra sem kell várnunk, hiszen neki más a véleménye rólunk.

– Mit gondol a MAGOSZ az országgyűlésben tegnap elhangzottakról?
– Most jutott el hozzám a „trójai falovas” hasonlat híre, miszerint traktorokban lopjuk be a politikát. Lendvai Ildikó jobban meggondolhatná, hogy mit mond. Mi gazdák vagyunk, nem eszmetörténészek. Valóban csatlakoztak a tüntetésekhez nem gazda csoportok is. Nem mondhatja annak, aki jön, hogy „menj innen, ne gyere ide!”.

– Igaz-e, hogy határzárakra készülnek?
– Az engedélyeket megkaptuk. De mindenütt lehet a jelenlétünkre számítani. Hiszen nem minden gazdának van annyi pénze vagy annyira jó gépe, hogy Budapestig elérjen vele.

Tegnap a gazdák országszerte 17 helyen állták el az úttest felét. Németh Imre miniszter közben lemondta brüsszeli látogatását.

Parasztlázadásról írnak az osztrákok

A Der Standard című osztrák napilap tudósítója a tegnapi számban beszámolt a parlament előtti tüntetésről. A liberális lap szerint szélsőjobboldaliak által támogatott parasztlázadás bontakozik ki a szociálliberális kormány ellen. Ennek oka: a gazdálkodók egyharmada nem kapta meg az őket megillető EU-támogatást. A parasztok és a kormány közötti kapcsolat a tudósító szerint végképp elmérgesedett. Csurka István a tiltakozási hullámot arra akarja kihasználni, hogy helyreállítsa politikai tekintélyét. A konzervatív Fidesz ellenben csak szóbeli szolidaritási nyilatkozatot tett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában