Ország-világ

2005.02.05. 12:09

Habsburg-dinasztia - sorozat a Duna Televízióban

Új sorozat indul a hónap közepén a Duna Tv-ben: a szerkesztők ígérete szerint minden kiderül a Habsburg-dinasztiáról, a birodalomról és az uralkodócsalád Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról.

BAMA

A havonta egy alkalommal, szombaton, először február 12-én jelentkező 12 részes sorozat első négy - a dinasztia születésétől a "világbirodalom" kialakulásáig, valamint a spanyol ág ismertetéséig - epizódja már adáskész, a többi nyolc adás pedig folyamatosan készül. Egy-egy rész 45-60 perces, az epizódok körülbelül másfél millió forintos költségvetéssel készültek.

"Ez egy négyszáz éves házasság volt, és tudjuk azt, hogy nem szerelmi viszonynak indult, és tudjuk, hogy válás lett a vége", amiben mindkét fél nagyon sokat veszített - mondta a dinasztia magyarországi jelenlétéről Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója. A magyar történettudományban "a pénz többszöröse megy el a 20. századra", mint az azt megelőző korokra, noha egyértelmű: "semmit sem értünk meg Közép-Európa történetéből, ha a Habsburg-birodalmat nem ismerjük" - mondta. Hozzátette, a hazai történetírás mindeddig inkább a konfliktusokról emlékezett meg, noha a magyarok emellett "pozitív, haszonnal járó kapcsolatban voltak a dinasztiával".

Pálffy Géza, a sorozat szakértője szerint az adások legfontosabb célja, hogy változtassanak a Magyarország történetének ezen epizódjáról kialakult "gyarmati képen". Hozzátette: az az időszak, amikor megkezdődött a Habsburgok itteni uralma, a dinasztikus nagyhatalmak kora volt Európában; ha nem ők, akkor feltehetőleg más vonta volna érdekkörébe az államot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában