Ország-világ

2005.02.08. 05:52

Izomgörcsöket okoz a magnéziumhiány

Árvay Tivadar

A magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek nélkül sejtjeink nem működnek rendesen. A vázizomzat, a vérerek és a belső szervek falát alkotó simaizomzatok magnéziumfüggők. Az ásványi anyag hiányától görcsök alakulhatnak ki, romlik a szív vérellátása, és az oxigénhiány miatt a teljesítménye is. Az ideg- és izomsejtek közötti ingerületek közvetítéséhez is nélkülözhetetlen a magnézium. Feszültség, idegesség vagy állandósuló szorongás jelzi, ha kevés jut belőle a szervezetbe.

A felnőtteknek naponta 300-350 milligrammra lenne szükségük, miközben átlagosan 210-270 milligrammot fogyasztunk. Különösen veszélyeztetettek a fogyókúrázók, mert kalóriaszegény étrendjükből eltűnnek a létfontosságú tápanyagok. A szakemberek azt javasolják, hogy a diétázók szedjenek táplálékkiegészítőket, amelyekben a magnézium mellett vitaminok és más ásványok is találhatók. A legjobb természetes magnéziumforrások a zöldségek és a gyümölcsök, elsősorban a héjuk. Együnk sok borsót, babot, fügét, banánt, spenótot és brokkolit, de pótolhatjuk a hiányt ásványvízzel is.

300 milligramm magnéziumot tartalmazó ételféleségek:

Búzakorpa 5 dkg Tökmag 5 dkg Napraforgómag 7 dkg Búzacsíra 10 dkg Csokoládé 10 dkg Kesudió 11 dkg Szójabab 14 dkg Földimogyoró 18 dkg Barna rizs 19 dkg

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában