Ország-világ

2005.02.15. 13:42

Jirí Menzel válogatás az Örökmozgóban

Jirí Menzel - a rendező és színész címmel válogatást mutat be csütörtöktől hat napon át a budapesti Örökmozgó Filmmúzeum olyan cseh és magyar filmekből, amelyekben az Oscar-díjas alkotó rendezőként vagy színészként közreműködött.

BAMA

A programot egy beszélgetés nyitja meg Jirí Menzellel és Koltai Róberttel. Ezt követően levetítik Koltai Róbert Világszám! című filmjét, amelyben a cseh rendező a színidirektor szerepét alakította.

A válogatásban szerepel az Általános iskola (1991; rendezte Jan Sverák), a Hóvirágünnep (1983; rendezte Jirí Menzel), az Iván Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai (1994; rendezte Jirí Menzel), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966; rendezte Jirí Menzel), valamint a Szívzűr  című alkotás (1982; rendezte Böszörményi Géza) - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A rendező a Bohumil Hrabal elbeszéléseiből készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmmel 1967-ben elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. A hrabali együttműködésből született a Hóvirágünnep is.

Jirí Menzel tavaly a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést vehette át Budapesten a magyar kulturális életben betöltött szerepéért, magyarországi rendezései, vendégjátékai elismeréseként.

A Pacsirták cérnaszálon, a Sörgyári capriccio, Az én kis falum, a Mesés férfiak kurblival című alkotások rendezője színészként több magyar filmben is közreműködött. Böszörményi Géza Szívzűr című munkája mellett szerepelt Maár Gyula Felhőjáték és Simó Sándor Franciska vasárnapjai című filmjében is.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában