Ország-világ

2005.02.14. 08:36

Keveset keresnek a BKV-nál

Túlóra, lelki teher, idegesség. Ez jellemzi a BKV-nál dolgozó házaspár mindennapjait. Mint mondják, ha nem dolgoznának napi tíz órát, nehezen tudnának megélni.

Lázin M. A.–Vajta Z.

– Én száz-, míg a férjem száztízezer forintot hoz haza havonta, nettó – avat be a részletekbe Újvárosiné Sebestyén Erika (38), a BKV buszsofőrje. A hölgy párja ugyancsak a vállalatnál buszsofőr, így mindketten figyelemmel kísérik a bértárgyalásokat.

Újvárosiné elmondta: fizetésüket úgy érik el, hogy személyenként havonta tíz-tizenöt túlórát vállalnak. Ők naponta ugyanis nem nyolc, hanem olykor tíz órát is dolgoznak. Félretenni nehezen  tudnak, hiszen két főiskolás gyereküket is támogatják. Azért igyekeznek minden nyáron elmenni üdülni. Saját lakásukban élnek. Mint kiderült, nemrég fizették ki az utolsó részleteket. Legnagyobb fájdalmukra kocsijukat, egy tizennégy esztendős Wartburgot tavaly októberben ellopták. Újvárosiné szerint jó lenne egy új autó, de ezt alaposan meg kell fontolniuk.

– Nem nyomorgunk, de ugrálni sem nagyon tudunk – összegzi helyzetüket Újvárosi László (41). Aki egyben azt is elárulja, mindketten másodállást vállalnak. Ő a ház közös képviselője, felesége segít neki. – A legrosszabb egyébként a folyamatos idegfeszültség. Hiszen a buszt vezetve nem csak a magunk, de az utasok biztonságáért és a jármű épségéért is felelősek vagyunk – fűzi tovább párja gondolatait Újvárosiné. A férj mindehhez hozzáteszi: az asszony, amikor tizenhét esztendeje a vállalathoz került, három hét alatt nyolc kilogrammot fogyott a lelki megterheléstől.

A rendőrség is készül az esetleges holnapi sztrájkra

Úgy tűnik, hogy kedden nem indulnak ki a buszok, villamosok, metrók a garázsokból, remízekből. Különösen, hogy a Fővárosi Munkaügyi Bíróság jogszerűnek találta a sztrájkot. Ugyanakkor kikötötte, hogy a feleknek meg kell állapodniuk az elégséges szolgáltatás mértékéről. A szakszervezetek erről hallani sem akarnak. Szerintük elegendő, ha csak a mozgáskorlátozottakat szállító buszok járnak. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint ötvenszázalékos szolgáltatásra szükség van. A rendőrség is tisztában van a várható következményekkel: fél óra alatt teljesen bedugulhat a főváros. Ezért megerősített járőrszolgálatot fognak ellátni. Több lesz a közlekedési helyszínelő is. A Szabó Ervin téri forgalomirányító központ kapcsolatot tart majd a BKV vezetésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában