Ország-világ

2005.02.02. 00:00

Kolláth György szerint is megsértették a törvényt

Szemán L.

Egyértelműen törvényt sértett a Pest Megyei Bíróság hétfőn, amikor zárt ajtók mögött indokolta meg ítéletét a székesfehérvári maffiaperben. Ezt mondta Kolláth György alkotmányjogász. A törvénytelenség lehetőségét az egyik vádlott védője, dr. Bárándy György vetette fel.
– A büntetőeljárásról szóló törvény világosan fogalmaz. E szerint a tárgyalások nyilvánosságát korlátozhatja a bíróság, ám a határozathozatal nyilvános. Azt nem engedi meg a törvény, hogy a rendelkező rész felolvasása után zárt tárgyaláson indokolj a bíróság. A törvény szerint nyilvánosan kell közölni az indoklás lényegét, és meg kell magyarázni az ítéletet – mondta Kol-láth György.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is az alkotmányjogászhoz hasonlóan gondolkodik, bár nem fogalmaz ennyire egyértelműen. Szerinte az igazságszolgáltatásba fektetett bizalom inoghat meg azáltal, hogy nem ismerhetők meg azok a tények, amelyekre alapozva a bíróság elmarasztaló ítéletet hozott. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában