Ország-világ

2005.02.10. 00:00

Lopják a telket a házak alól

László Ildikót Albertfalván éjjeli telefonhívás ébresztette. Szomszédja hívta, mert a világhálón hirdetésre bukkant. Saját otthonaikat kínálták eladásra. Egy teljes családi házas övezetet.

Izing Antal

A hirdetést a KIVING Kft. adta fel. Ezt a céget a Kincstári Vagyoni Igazgatóság alapította. Feladata az állami vagyon kezelése. Kocsisné dr. László Ildikó huszonegy éve bíró. Felszólított mindenkit, menjenek be együtt a földhivatalba és kérjék ki a tulajdoni lapokat. Azt látták, hogy papíron nem ők, hanem a magyar állam a tulajdonos.

A tulajdoni lapról kiderült: esetenként építmény sincs a telkeken, tehát nincs házuk. Feljelentést tettek a rendőrségen. A nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntették. Panaszt tettek az ügyészségen, ezt elutasították. A Budai Központi Kerületi Bíróságra csalás bűntettének kísérlete miatt vádindítványt nyújtottak be. A bíróság ezt elfogadta, és a kincstári cég ügyvezetőjét perbe fogták.

Az eljárás alapja egyelőre annyi, hogy az állami kft. ügyvezetőjének nem volt joga árulni a házakat, mert azok nem állami tulajdonban vannak.
[caption id="" align="alignleft" width="100"] Molnár Gyula levelezett az ügyben és megoldást vár
[/caption]Akár elítélik, akár nem, nem oldódik meg a tulajdonjog kijavítása. A Fővárosi Kerületek Földhivatala folyamatosan elutasítja a bejegyzési kérelmeket. Pedig a Kőművestelep néven az ötvenes években megépült övezet lakói annak idején megkapták ezeket a telkeket, korabeli telekkönyvek bizonyítják ezt.

Azokra hatszázalékos OTP-kölcsönből házakat építettek. Bányászok, építőiparban dolgozó fiatalok voltak. Ma már megijedt idős emberek, akiknek minden vagyonuk az otthonuk, amelyért egész életükben dolgoztak. Amelyeket különböző szélhámosságok és hivatali mulasztások miatt még a történtek után is elvitatnak tőlük. A kölcsönrészleteket a hetvenes évekig fizették.

Ahogy lejártak, hitelszerződéseik szerint határozat született arról, hogy az elidegenítési tilalmat és a bank jelzálogjogát törlik a tulajdoni lapokról. Ez a törlés a hetvenes években nem történt meg, bár őket a törlésről tájékoztatták.

A tetejében olyasmi szerepel a lapokon, hogy „átszállással” és „megváltással” kerültek a magyar állam tulajdonába. A jó hangulatú, kertes övezet tőszomszédságában hatalmas lakópark épül. Azzal próbálják nyugtatni az embereket, hogy a „játék” mögött semmilyen elkendőzött állami vagy politikai akarat nem húzódik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában