Ország-világ

2005.03.01. 00:00

Magasra szabott földárak Ferihegyen

Izing Antal

Nem érti háromszázharminchat vecsési ingatlantulajdonos, hogy a Budapesti Airport Rt. (BA Rt.) miért Ecseren vesz földet. Szerintük a vecsési területek olcsóbbak és légiforgalmi teherkikötőnek kedvezőbb fekvésűek, mint az ecseriek.

Az ellentmondást abban a nyílt levélben feszegetik, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz címeztek.
A levélírók „megdöbbenve értesültek” arról, hogy a BA Rt.
a vecsésiektől ajánlatot sem kért a cargobázisnak légi teherforgalmi központ kialakítására alkalmas területre.

Miközben 4,7 milliárd forintot fizetnek ki a repülőtértől messzebb eső húsz hektáros ecseri ingatlanért. A négymilliárdon felüli hétszázmillió forint a leszállópályák és az Ecser község közötti területek közművesítésének ára. A vételárat az ÁPV Rt. is jóváhagyta.

A levélírók nem értik és kifogásolják azt is, hogy a földhivatal a vecsési érdekelteknek évek óta nem tud naprakész tulajdoni lapokat kiadni, miközben az ecseri földeket egy nap alatt kivonták a mezőgazdasági termelésből.

Az ellenzék megkérdőjelezi Gyurcsány Ferenc függetlenségét, mert a miniszterelnök anyósa, Apró Piroska tavaly májusban még a BA Rt. igazgatóságának elnöke volt. Az ÁPV Rt. azt közölte, hogy nem indít vizsgálatot a Budapest Airport Rt.-nél, de tájékozódni fog a részletekről. Lap-információk szerint az ügyben ugyanaz a cég érdekelt, amely a Hungexpo területének magáno-sításában is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában