Ország-világ

2005.02.19. 00:33

Még nyomoznak a Demisz pénze után

Tart még a nyomozás a Demisznél eltűnt tízmilliók ügyében, értesült a Reggel. A vizsgálatot a XIII. Kerületi Rendőrkapitányság folytatja hűtlen kezelés és sikkasztás gyanújával ismeretlen tettes ellen.

Zsidai P.

A feljelentést tavaly decemberben Dessewffy Arisztid tette, aki még 1988-ban 57 ezer forintot adományozott az 1848–49-es szabadságharc hőseinek emlékművére. Vele együtt több ezren ajánlottak fel kisebb-nagyobb összegeket, amelyeket a KISZ, majd utódszervezete, a Demisz kezelt. A kilencvenes évek első felében közel ötmillió forint gyűlt össze, ám a szobrot a mai napig nem állították fel a fővárosban. Kamataival együtt mára negyvenmillió forintra becsülik az adományok értékét.

A pénz a Demisz bankszámlájáról tűnt el, két éve már csak ezernégyszáz forint maradt. Utoljára Takács Istvánnak, a még létező szervezet titkárának kellett látnia. Takács ugyanis a Fővárosi Főügyészség megkeresésére azt mondta, visszafizették az adományozók pénzét. Trebitsch Péter, a Magyar Rádió riportere azonban többüket megkereste, akik elmondták, ez nem történt meg. Takács jelenleg a Sansz nevű alapítványi lap és hírportál főszerkesztője.

Pénzmozgás nyomában

A Fővárosi Főügyészség csak törvényességi felügyeleti jogkörében vizsgálódhatott, ami nem tette lehetővé, hogy a számlavezetőtől információhoz jusson. A rendőrségi nyomozás viszont fényt deríthet a pénzek mozgására. Az igazságszolgáltatást azonban megnehezíti, hogy a bűncselekmény időközben elévül.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában