Ország-világ

2005.02.15. 09:00

Megelőzheti a kínzó nyakfájdalmakat

BAMA

Visszatérő nyakfájást legtöbbször a rossz testtartás okoz. Aki kellő figyelmet fordít a fájdalom megelőzésére, az a későbbi betegségeknek is elejét veheti.

Ha nincs ideje arra, hogy rendszeresen sportoljon, akkor is sokat tehet a nyakfájás elkerüléséért. Dr. Kiss Csaba, a budapesti Szent János Kórház baleseti-ortopéd szakorvosa szerint jó hatású a lassú fejkörzés, ami akár a munkahelyen, a számítógép mellett is végezhető. A hirtelen fejmozdításokkal azonban jobb vigyázni.

Előfordulhat, hogy a nyakon futó ereken keringési zavar lép fel, ami szédülést okoz. A masszázs segít fellazítani a helytelen testtartás miatt letapadt izmokat. Akinek viszont a nyaka tartósan, nyilallóan fáj, vagy kezének ujjai zsibbadnak, azonnal orvoshoz kell fordulnia. Amíg nem tisztázódik a fájdalom oka, még az úszást is kerülni kell.

Mindig tartsuk a nyakunkat lazán. Ne lógassuk a fejünket hoszszabb ideig, és ne tartsuk oldalra fordítva. Ha lehet, ne üljünk órákon át ugyanabban a testtartásban, időnként álljunk fel és járjunk egyet. Az autóban  állítsuk be az ülés háttámláját. Alváskor a párnánk csak annyira legyen magas, hogy a nyak és a gerinc egy síkba kerüljön. Előnyös, ha a nyaki görbületet megtámasztó hengerpárnát használunk.

Figyeljünk munka közben a testtartásra

Úgy állítsuk be székünk magasságát, hogy a térdünk egy kicsit alacsonyabban legyen, mint a csípőnk. Lehetőleg használjuk a szék karfáját is, támasszuk meg rajta a könyökünket. Amikor csak lehet, támaszszuk meg valahol a lábfejünket is, hogy a láb ne lógjon. A számítógépes munkaasztal és a szék magasságát úgy kell beállítanunk, hogy a képernyő középpontja pontosan a szemünkkel egy vonalban legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában