Ország-világ

2005.02.26. 00:00

Megszakadtak a tárgyalások

Mára további 250 traktor érkezik a fővárosba. A gazdák és a kormány gőzerővel egyeztettek. Este azonban megszakadtak a tárgyalások. A folytatás feltétele, hogy szűnjön meg a tüntetők politikai nyomása a kormányra.

Körmendi Gábor

A kormány nem hajlandó nyomás alatt egyeztetni

A kormány megszakítja a tárgyalásokat, ha a gazdák szombaton tüntetnek és újabb traktorok jönnek a fővárosba. Csak nyugodt légkörben lehet tárgyalni – jelentette ki Pásztohy András, az agrártárca politikai államtitkára a gazdákkal folytatott tárgyalás után. Németh Imre földművelésügyi miniszter közölte, addig nem tárgyalnak, amíg a gazdák „utcára viszik a politikát” és a zavarkeltés a céljuk. A tárgyalások megszakadnak – mondta a tárca első embere – ha péntek éjjel újabb traktorok jönnek a fővárosba. Pásztohy felkérte Jakab István gazdavezért, hogy a demonstráló gazdák hozzanak döntést arról, hogy tárgyalni kívánnak-e vagy tiltakozni, ugyanis a demonstráció alatt a minisztérium politikai államtitkára szerint nem lehet higgadt tárgyalásokat folytatni.

Péntek éjszaka nyolc útvonalon újabb 250 traktor indult Budapestre – mondta Hevesi István, a demonstrációs bizottság szóvivője. Az erőgépek várhatóan reggel nyolc órára érkeznek a Felvonulási térre, és a velük Budapestre érkező gazdák is részt vesznek a 11 órakor kezdődő Kossuth téri tüntetésen. Akik pénzszűke miatt traktoraikkal nem jönnek a fővárosba, országszerte útlezárásokkal fejezik ki szolidaritásukat. Közben péntek reggel kilenckor három munkabizottságban folytatódtak az egyeztetések. A gazdák petíciója ugyan csak 14 pontból áll, de csütörtökön 25, pénteken pedig újabb 15 témakörről tárgyaltak a felek.
A legsarkallatosabb követelés az uniós támogatások és a nemzeti kiegészítések kifizetése. Követelik továbbá, hogy töröljék a főállású családi gazdálkodói jogállásukat. Egy rendelet módosítása miatt ugyanis január 1-jétől hivatalosan nem végezhetnek (a mezőgazdaságon kívül) más keresőtevékenységet. Jakab István gazdavezér válaszolt Németh Imre péntek reggeli kijelentésére.
A miniszter azt állította, hogy azok a gazdák, akik a Felvonulási téren vannak és őket a szervezők nyilvántartásba veszik, megkapják a támogatásokat. Jakab szerint a gazdák nem egyéni sérelmeik orvoslására jöttek a fővárosba és szolidárisak egymással. Így nincs miről beszélni, a magyar gazda „sokkal európaibb”, mint ahogy azt sokan gondolják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában