Ország-világ

2005.02.23. 00:00

Mostantól Demszky írja alá

Demszky Gábor lesz a legfőbb BKV-s. A közgyűlés és a főjegyző helyett ezentúl a főpolgármester bólint rá a budapesti tömegközlekedési menetrendre.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A főpolgármester a metró felújított állomásán Aba Botonddal. Mostantól Demszky írja alá a BKV papírjait.
[/caption]Újabb területen veszi kézbe a dolgokat Demszky Gábor főpolgármester. Ezután a BKV buszainak menetrendje felett is ő mondja ki a végső szót a közgyűlés helyett. Van ugyan gazdája városvezetői szinten a tömegközlekedésnek, az MSZP-s Vajda Pál. Ám a közlekedési cég szabályozási könyvét Demszky fogja aláírni.

Néhány hete a főpolgármester már beleszólt a BKV ügyeibe. Akkor Demszky utasította a vállalkozás vezérigazgatóját, hogy azonnal oldják meg az éjszakai közlekedés problémáit. A BKV eddig nem támogatta ezt a közlekedési reformot. A főpolgármester most a teljes menetrend felett szerezne teljhatalmat.

A BKV-nál a politikusok  lényegi dolgokba nem szólnak bele. Egyes képviselők ugyan lobbiznak saját választóik érdekében, de alapvetően az együttműködés jellemző – közölte Somodi László osztályvezető. A közlekedési vállalat az anyagi lehetőségek és az utasforgalom alapján írja át évente a paraméterkönyvet. A dokumentumban olyan adatok szerepelnek, hogy hány villamosnak kell járnia reggelente a Nagykörúton.

Az utasforgalmat kezdetleges módszerrel tudják csak megbecsülni. A járműbe épített érzékelők az utasok összesített súlyát mérik meg. Ebből következtetnek az utasok számára. Tavaly háromszázmillió forintért készített felmérést a BKV. A jövőben ezt is felhasználják a menetrendhez. A leendő elektronikus jegy és bérlet viszont órára pontosan tudatja majd a központtal, hogy mikor hány utas volt az egyes járműveken.

Politikusok véleménye az új hatáskörről

Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője szerint szó sincs arról, hogy a főpolgármester készítené ezentúl a menetrendet. Egy törvénymódosítás miatt kerül át ez a hatáskör a jegyzőktől a képviselő-testületekhez. Mivel Demszky a Fővárosi Közgyűlés elnöke, neki kell aláírnia a budapesti menetrendet. Előtte azonban a bizottságok is tárgyalnak róla. Vajda Pál főpolgármester-helyettes úgy tudja, őhozzá tartozik majd a menetrend, de hivatalosan nem írhatja azt alá. Hatásköri villongásnak tartja a menetrendügyet Szálka Miklós fideszes képviselő. Az ellenzéki politikus emlékeztet a főpolgármester-helyettesek hatáskörei miatt kialakult vitákra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában