Ország-világ

2005.02.07. 00:00

Napi frissítésű hírek az elhelyezkedésért

Az elhelyezkedési esély mérlegelése ugyanolyan fontos, mint a testhezálló szakma kiválasztása. Döntéseikben egy korszerű honlap segíti majd a pályaválasztás és -módosítás előtt állókat.

Teszler Vendel

A www.epalya.hu internetes honlap ugyan egyelőre elsősorban a dél-alföldi régió lakóit szolgálja, ám mindenkinek érdemes körülnéznie rajta. Megismerhetjük a szakmákat. Megtudhatjuk, mire figyeljünk, ha pályát választunk vagy módosítunk. A kijelölt fogadóórák alatt a világhálón névtelenül tehetjük fel kérdéseinket a munkaügyi központ illetékeseinek, illetve a többi érdeklődővel is eszmét cserélhetünk eddigi tapasztalatainkról.
A Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében élők megtudhatják, hogy a kinézett szakmában hol van képzési, elhelyezkedési lehetőség. Adatokat kaphatnak arról, hogy a választandó foglalkozást hányan űzték az elmúlt években a térségükben. Emellett megtalálható a honlapon például az is, hogy egy asztalos vagy biztonsági őr átlagosan mennyit keres.
Az információk a helyi munkaadóktól, kamaráktól, iskoláktól, munkaügyi központoktól, önkormányzatoktól érkeznek. A honlapot folyamatosan frissítik. A tudnivalók az internet-hozzáféréssel, számítógépes ismeretekkel nem rendelkezők számára is elérhetők. Ők a munkaügyi kirendeltségen személyesen érdeklődhetnek.
Az elsődleges cél a munkanélküliség megelőzése. A Békés megyéből indult modell nagyszerűen bevált, nemrég elnyerte az unió 2004-es Mobilitási Nívódíját. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium úgy döntött, hogy országossá bővíti a rendszert. A tárca vezetője, Csizmár Gábor elmondta, hogy még az idei év első felében megkezdi működését az egész országra kiterjedő honlap.

Állatorvos biztosan nem leszek

Egy általános iskolás kislány mindenáron állatorvos akart lenni. Egészen addig, amíg meg nem nézte a helyi munkaügyi központ egyik tájékoztató filmjét. Abban ugyanis az aranyos cicák, kutyák rendelőbeli kezelése mellett mást is látott. Egy tehén hátsójában hónaljig érő gumikesztyűben dolgozó férfit. Na, állatorvos biztosan nem leszek – mondta a jelenet után a kislány.

Eladható szakmák felé szeretnék irányítani őket

A Békés Megyei Munkaügyi Központ (BMMK) 2002-ben pályázott az Európai Unió Leonardo da Vinci programjára. Az elnyert hatmillió forintnyi összegből többek között írországi tanulmányútra utazhattak szakemberei. Tavaly a Békés megyében kiépített modellt a dél-alföldi régióra is kiterjesztették a PHARE-programból kapott száznégymillió forintnyi támogatásból. – Idehaza hajlamosak vagyunk épületekben, utakban gondolkodni a fejlesztés szó hallatán, pedig az emberi erőforrás egyre fontosabbá válik. Reméljük, sikerül eladható szakmák felé irányítani a fiatalokat – mondta Nagy Ágnes, a BMMK vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában