Ország-világ

2005.02.25. 00:00

Nem lesz Mammut III. a Margit körúton

Kiss Gergely

Jelentős átalakítást tervez a Mammut II. bevásárló központ mellé a II. kerület polgármestere. Horváth Csaba egy olyan épületet álmodott a területre, melyre száz év múlva is büszkén tekintenének a budapestiek. Ehhez azonban le kell bontani a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, az M-csarnok és az úgynevezett melegpörgető épületét. Az utóbbi a Ganz-gyár lerobbant szerelőcsarnoka, melynek falvastagsága eléri a hat métert.
– Már folynak a tárgyalások a minisztérium elköltözéséről – mondta lapunknak Horváth Csaba. – Jó esély van arra, hogy hónapokon belül megegyezés szülessen. A terület állami tulajdonban van, a kerület mint szabályozó hatóság venne részt a terv lebonyolításában.
A polgármester olyan épületet szeretne, amely részben kiegészíti a Millenáris feladatkörét.

– Szükség van egy közösségi helyre, ahol ezer ember is összejöhet – mondta Horváth Csaba. Az épületben lennének irodák és üzletek is, de a kerület nem szeretné, ha a kereskedelmi szerepkör meghaladná a harminc százalékot.
A polgármester ezért sem támogatja, hogy a területre cég tegye rá a kezét.

Jelenleg védettek

Horváth Csaba szerint a terület túl van értékelve a maga nyolcmilliárd forintjával. A valós ár hárommilliárd körül van, melyhez még hozzájön a nyolcszázmilliós bontási költség. A lebontandó épületek jelenleg védettség alatt állnak, melyet akkor vonnak vissza, ha építészetileg az új épület nagyobb értéket képvisel.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában