Ország-világ

2005.02.21. 07:54

Nincs pénz

Nagy nevekkel is találkozhattunk a téli átigazolási időszakban, nagy pénzmozgásról viszont nem lehetett hallani.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Az MTK-s Borival csatázó Tóth Balázsnak (szemben) tartozott a Fehérvár.
[/caption]Ennek magyarázata, hogy  a magyar klubok az anyagi helyzetükből eredően alig tudnak a játékosvásárlásra pénzt fordítani. Korábban létezett egy árlista, amely meghatározta hazai viszonylatban a labdarúgók értékét. Ebben meghatározó volt a játékos kora, az élvonalbeli meccseinek, esetleg a válogatottságainak száma. Ezt a táblázatba foglalt összeget akkor is meg kellett érte adni, ha lejárt a szerződés. Az átigazolásnak ezt a formáját túlhaladta az idő. Immár mindenki „szabadáras”, illetve szerződése lejártakor ingyen igazolható.

Az élő szerződéssel rendelkező játékosok után nincs érdeklődés, mert arra nincs pénz. Külföldre szerződtetnek csak ilyen játékosokat, mert ők könnyebben fizetnek. Ráadásul az üzletnél nem a magyar klubok diktálnak, azok örülnek, ha pénzhez jutnak, és általában elsőre elfogadják az ajánlatot. Említésre méltó összeget a téli átigazolási időszakban csak a Vasas kapott Ferenczi Istvánért, a többiek úgy szerződtek külföldre, hogy alig fizettek értük vagy ingyen mentek – például Zavadszky Gábor, Zováth János, Kriston  Attila, Tóth Balázs – mert lemondtak arról a pénzről, amivel klubjuk tartozik nekik.

A Debrecen úgy igazolta le véglegesen az eddig kölcsönbe lévő Igor Bogdanovicsot, hogy a szerb játékosnak volt klubjánál lejárt a szerződése, így nem fizettek érte semmit. A Vasasnak sem került pénzbe a válogatott Waltner Róbert megszerzése, mert a ZTE tartozott a csatárnak, aki lemondott erről a pénzről, így szabadon igazolhatott el.  A Győr kölcsönbe kapta kínai klubjától Kenesei Krisztiánt, átvállalta a bérezését, ezért nem kellett fizetnie érte. Lendvai Miklós úgy érkezett az ETO csapatához, hogy Cipruson lejárt  a szerződése. Az Újpest is kölcsönbe kapta Fehér Csabát, de itt úgy szól a megállapodás, hogy a bért megfelezik a lila-fehérek a holland PSV csapatával.

Az utolsó nagy üzlet is már négyéves az NB I-ben

Élő szerződéssel rendelkező játékosért utoljára 2001-ben fizetett magyar csapat jelentős összeget. Akkor a MTK úgy döntött, hogy elengedi Kenesei Krisztiánt és Egressy Gábort, ha jó pénzt kap értük. Külföldről nem volt érdeklődő, itthonról viszont több csapat is jelentkezett. Az eladási ár hallatán csak a Zalaegerszeg maradt állva. Egressyért 40, Keneseiért 35 millió forintot kértek a kék-fehérek. Nem tudni, hogy ebből az összegből mennyit sikerült lealkudnia a ZTE-nek, de az biztos, hogy mindkét játékosért 20 millió felett fizettek a zalaiak. Akkor megérte, mert bajnok lett a ZTE. Ma viszont ennek a nagy költekezésnek isszák a levét.

A négy alaphelyzet

1. A lejárt szerződésű labdarúgó ingyen megszerezhető. 2. Futó szerződés esetén nincs felső határa az árnak. 3. Szerződésszegés esetén szabaddá válik a labdarúgó, ebben az esetben is ingyen vihető. 4. Kölcsönszerződés: meghatározott időre az egyik csapat kölcsönadja játékosát a másiknak. Ez 300 000 forint körüli összeg a magyar NB I-ben.

Lázár Lajos -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában