Ország-világ

2005.02.12. 00:00

Nincs személyi jövedelemadó az evásoknak

BAMA

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választó egyéni és társas vállalkozók jogszerűen elkerülhetik, hogy maguk után személyi jövedelemadót (szja) fizessenek – állítja Zara László, az Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. A törvény szerint az egyéni vállalkozónál a személyi kivét nem értelmezhető, azt nem ismeri az evatörvény – hangsúlyozta lapunknak. A jogszabály a társas vállalkozóknál pedig nem teszi kötelezővé, de nem is tiltja a személyes közreműködés ellenértékének kifizetését. Amennyiben a vállalkozó nem vesz ki személyes jövedelmet a cégből, akkor személyi jövedelemadót sem kell fizetnie.
Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások tagjai leggyakrabban minimálbérre jelentik, jelentetik be magukat.  A jövedelmüket emellett osztalékként veszik ki, így mentesítve magukat
a személyi jövedelemadó fizetése alól. Az egyszerűsített vállalkozói adó az esetek többségében kiváltja az szja-t is. Az említett lehetőségről azonban nem minden könyvelő tud. Mások tudnak róla, de a törvényszöveg bonyolultságából fakadó félreérthetőség miatt nem mertek kockáztatni, ügyfelük pedig fizette, fizeti az adót.
A tavalyi 53 ezer forintos minimálbér után 9540 forintot, az idei 57 ezres minimálbér után pedig 10 260 forintot.  n T. V.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában