Ország-világ

2005.02.21. 00:00

Növelte előnyét a jobboldal

Küzdelem - A Fidesz javított, az MSZP rontott korábbi eredményén. Még mindig sokan nem tudnak vagy nem akarnak dönteni.

BAMA

A felmérés

Több a nő a bizonytalan választók között
Február harmadik hetében mind a nők, mind a férfiak közel egyötöde válaszolta, hogy nem menne el szavazni. A nők között 17,5%, a férfiak között 11,5% volt azok aránya, akik még nem döntötték el, kire szavaznának.

A Fidesz szavazótáborában múlt héten még több mint 6%-kal a nők voltak többen, ezen a héten azonban már 1%-kal a férfiak vannak többségben. Az MSZP-nél már az előző héten is megfigyelhető 9%-os férfitöbbség ezen a héten 17% fölé emelkedett. Azok között, akik még nem döntötték el, hogy melyik pártra szavaznának, múlt héten 62,6% volt a nők, 37,4% a férfiak aránya. Ezen a héten a nők aránya 56,8%-ra csökkent, a férfiaké 43,2%-ra nőtt. A bizonytalanok körében tehát jelentős többségben vannak a női szavazók. Azok között, akik nem mennének el szavazni, kiegyenlítettnek tűnik a nemek aránya, fele arányban nők, fele arányban férfiak.

Az SZDSZ-szavazók fele Gyurcsány-párti
Azok közül, akik nem mennének el szavazni vagy nem tudják még, kire szavaznának egy képzeletbeli, most vasárnapi választás esetén, legtöbben azt sem tudják, kit szeretnének a miniszterelnöki székbe. Azok közül, akik párt tekintetében még nem döntöttek, 8,8% a jelenlegi miniszterelnököt, 3,9% pedig Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek.

Azok között, akik nem mennének el szavazni, ugyancsak többen vannak a Gyurcsány-, mint az Orbán-pártiak. A Fideszre szavazók között 14%, az MSZP-re szavazók között 16% azok aránya, akik nem Orbán Viktort, illetve Gyurcsány Ferencet szeretnék miniszterelnöknek. A két nagy párt szavazói körében tehát közel azonos mértékű a saját miniszterelnök-jelölt támogatottsága. Az MDF szavazói közül 15% támogatná Orbán Viktort, az SZDSZ-szavazóknak pedig 55%-a szavazna Gyurcsányra egy közvetlen miniszterelnök-választás esetén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában