Ország-világ

2005.02.23. 08:24

Onnan nem hibázhatott

Malonyai Péter

Tizenkétezren figyelték 1963 őszén Dorogon, hogy mire viszi a Ferencváros. A csapat előzőleg kikapott a Bp. Honvédtól (2:7), kikapott Szegeden (1:2), de egy pont még mindig elég lett volna neki, hogy megnyerje a bajnokságot. A szünetben még döntetlenre állt a meccs, ám aztán jött a 86. perc, amikor Rátvai ívelte be balról a dorogiak szögletét.

– Jött befelé a labda – emlékezik Szuromi Antal – átszállt  a kapu előtt, már mindenki azt hitte oda a lehetőség. Novák Dezső egyből föl akart szabadítani, de hátba rúgta Rákosi Gyuszit  a labdával, ami éppen elém pattant. Három lépésre voltam a kaputól, igazán nem volt nagy feladat a kapuba küldenem.

Szuromi agyán egy pillanatig átfutott, mi van, ha fölé lövi a labdát? Ha megteszi, máris mondta volna mindenki, hogy a Ferencváros megvette a meccset. A dorogi gólszerző nem erősíti meg, de nem is cáfolja a szóbeszédet, melyszerint voltak tárgyalások az ügyben, a bányászcsapat a ferencvárosiaknak járó meccsprémium felét (4800 forintot) kérte a döntetlenért. A jól értesültek szerint a két válogatott, Ilku István és Monostori Tivadar a szünetben közölte a társakkal, hogy nincs alku, éles a meccs…

Akár így volt, akár nem, a vereség a Fradi bajnoki címébe került, az 1963 őszi, egyidényes bajnokságban  a Győri Vasas ETO végzett az élen. – Rengetegen kísérték el a Fradit, elképzelhető mekkora volt a drukkerek elkeseredettsége – folytatja Szuromi. – Bennünket nem bántottak, sőt gratuláltak a győzelmünkhöz, de amit a saját csapatukról mondtak, azt még hallgatni is rossz volt. Érthető volt az indulat, hiszen három meccsen kellett volna egy pontot szereznie a csapatnak, s mindháromszor kikapott.
Szuromi Antal remek futballista volt, pechjére ahhoz a generációhoz tartozott, amelyet a többi között Farkas, Göröcs, Albert, Tichy és Bene képviselt a válogatottban, így mindössze egyszer játszott a nemzeti tizenegyben.

– Hetven őszén egy nullra nyertünk Bázelben Svájc ellen, én balszélsőként kerültem be a csapatba – meséli. – Nagyon izgultam, nagyon igyekeztem. Jellemző, hogy Fazekas Laci egyik beadása után a földről éppen-hogy csak fölpattanó labdát csukafejessel akartam kapura küldeni...

Szuromi Antal

Született: 1943. június 21. Klubjai: Vízművek, Dorog, Tatabánya, MTK, VM Egyetértés. NB I-es mérkőzés/gól: 348/162. A válogatott: 1. B válogatott: 8. Utánpótlás-válogatott: 10. Ifiválogatott: 6.

Dorog, 1963. november 27.

NB I-es mérkőzés Dorog–Ferencváros 2:1 (1:1) 12 ezer néző vezette: Petri Dorog: Ilku – Lévai, Lakat, Tóth – Szűcs, Prohászka – Rátvai, Szuromi, Varga, Kertes, Csóri Ferencváros: Aczél – Novák, Mátrai, Dalnoki – Havasi, Perecsi – Fenyvesi II, Juhász, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr. gólok: Kertes (42.), Szuromi (86.), Fenyvesi II (30.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában