Ország-világ

2005.02.22. 07:29

Őrzi a MOM nyomát

Címkék#Mi utcánk

Egykor az optikai művek gyárépületei mellett a villamos-végállomás és a zsidó temető miatt volt ismert. Ma a bevásárlóközpont jut mindenkinek az eszébe a Csörsz utcáról.

Tóth T.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="306"] A MOM kultúrháza 1952-ben épült Dávid Károly tervei alapján. Jelenleg ez a kerület művelődési központja.
[/caption]Valószínűleg MOM-nak hívnák ezt az utcát, ha ma kellene elnevezni. A bevásárlóközpont, az irodaházak, a park, de még a művelődési központ is az egykori Magyar Optikai Művek emlékét őrzik. Az Alkotás utca által kettéhasított Csörsz utca hosszabbik feléről szinte teljesen kiszorultak a lakóházak. A nemrég épült Sas- és Gellért-tornyok szomszédságában bankszékház és kereskedelmi központ áll. Mellettük a Keresztény Demokrata Néppárt egykori épületóriása évek óta kong az ürességtől.

A házak között egy téglafal rejtekében bújik meg a főváros egyik legrégebbi zsidó temetője. Az 1360 végső nyughelyet rejtő sírkertbe 1961 óta nem temetkeznek, csak bejelentkezés után látogatható. Az utca másik oldalán többemeletes lakóházak sorakoznak. Szemközt viszont hatalmas park padokkal, sportpályákkal. Amerre csak a szem ellát.

Nyugodt az élet, pedig nagy a forgalom

– Az Optikai Művek épületeiből állt egykor a Csörsz utca – emlékszik vissza Bodnár Károlyné (80) nyugdíjas. – Ez a park is odatartozott, a művelődési ház pedig a MOM kultúrháza volt. Bár megépült a bevásárlóközpont az utca végén, én mégis a Fény utcai piacra járok bevásárolni. Az sokkal barátságosabb. Az elmúlt harminc évben, mióta itt lakom, megsokszorozódott a forgalom. Mindezek ellenére szeretek itt élni, mert hangulata van. Laktam Pesten is, de úgy érzem, itt nyugodtabbak, udvariasabbak az emberek. Kevésbé rohannak.

Temetőből szőlőhegyre

A Csörsz utca elődje sajátos hangulatú kis közlekedési folyosója volt az egykori Budának. A földút ugyanis egy temetőből indult és a hegyekben elterülő szőlőkbe vitt. Magát a sírkertet 1796-ban létesítették és 1885-ig használták. Felszámolására az 1930-as években került sor. Névadója a magyar mitológiából származik. Csörsz híre a legenda szerint akkor kelt szárnyra, mikor a keleti támadók ellen védőárkokat ásott az Alföldön. Az utca eredetileg az Avar utcától a Győri útig tartott, majd 1895-ben a Böszörményi útig kurtították.

Sükösdné Melinda (49): Nagyon szépen rendbe tették a parkot, még külön kutyasétáltatót is kialakítottak. A közelmúltban elhelyezett fekvőrendőröknek különösen örülök, mert Vili kutyámat (10) gyakran elütötték a száguldozó autósok.

Tóth T.–Lázin M. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában