Ország-világ

2005.02.19. 00:18

Pest megye szeretne önállóvá válni

Teljes a nézetkülönbség Bakonyi Tibor (47) főpolgármester-helyettes és Szabó Imre (52), a Pest Megyei Közgyűlés elnöke között. Bakonyi szerint káros lenne a fővárosnak, ha Pest megye önálló régiót alkotna. Szabó azonban állítja: ezen mindenki nyer.

Patay Gábor

A több éve húzódó vitának az adott ismét aktualitást, hogy Pest megye első embere szocialista képviselőtársaival benyújtotta a parlamentnek az önálló, a Duna-völgyi Régió tervét. Budapest és a megye jelenleg  a Központi Régió része. A javaslat azonban csak akkor kerül a T. Ház elé, ha azt a házbizottság arra alkalmasnak tartja.

Szabó Imre nem várja, hogy frakciójából mindenki támogassa az elképzelést, az ellenzék szavazataiban bízik. A megyei közgyűlésben az MDF és a Fidesz is támogatta a tervet. Szabó és Bakonyi a parlamentben az MSZP padsoraiban ül. Bakonyi Tibor szerint az ön-állósodásnak az lesz az eredménye, hogy Budapest továbbra is viseli a tömegközlekedésben, az oktatásban és az egészségügyben vállalt terheket. A megye ugyanakkor a többi régió kárára juthatna több fejlesztési forráshoz. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy Budapest kérjen kivételes eljárást az EU-tól, így megmaradhatna az egységes régió.

Jelenleg hét régió alkotja az országot

Magyarországot 1996-ban hét statisztikai régióra osztották. A Pest megyei elképzelés szerint a budapesti agglomerációt is magába foglaló terület lenne a nyolcadik. Évente négyszázmilliárd forint jut egy régióra. Az Európai Unióban nincs olyan előírás, hogy az országra eső pályázati lehetőségek egyenlő arányban oszlanának meg a régiók között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában