Ország-világ

2005.02.12. 00:00

Rodrigó, a csúnyán

Négy arany- és egy ezüstérmet nyertek a magyar madarak a németországi nemzetközi versenyen. Az egyik világbajnok ara papagáj gazdája szerint ez még csak a kezdet.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="109"] Tóth István és kedvence között nem mindennapi a kapcsolat
[/caption]– Díszmadár-nagyhatalom lesz Magyarország pár éven belül! – jósolja Tóth István (41), vállán a négyéves világbajnok Rodrigóval. A Magyar Díszmadártenyésztők Országos Szövetsége Egyesületének elnöke joggal derűlátó. Csaknem negyven ország legszebb trópusi madarainak versenyében hazánk az előkelő tizenkettedik helyen végzett. Ennek hátterében komoly felkészülés van.
– Az újszülött papagájokat elcsenjük az anyjuktól és inkubátorban neveljük őket. Ez a feleségem számára másfél óránkénti etetést jelent – meséli a madárszakértő. Hetente kétszer fürdetni kell őket és mindenféle finomsággal sem árt megörvendeztetni a madarakat. Ez lehet banán, dió vagy gyümölcsös müzli.
Az egykilós, 95 centiméteres Rodrigó pedig meghálálja a gondoskodást. Bár ötvenszavas szókincsében a köszönöm nem szerepel. Legfeljebb egy „finomot” présel ki magából, ha jó hangulatban van. Ha nem, akkor káromkodik.
Gyerkó Tibornak (28) is teljesült valamennyi álma a versenyen. Három arany- és egy ezüstéremet szerzett hullámos papagájaival. Egyikük elpusztult a bajnokság stresszében, Fahéj és a Sárga arcú világoskék nevű, a két aranyérmes azóta is vidám. Bár még pihengetik az öt hónapos felkészülés fáradalmait.

Több érmet is begyűjthettünk volna

22 663 madár szállt ringbe az 53. Nemzetközi Ornitológiai Világbajnokságon a németországi Bad Salzuflenben – mondja Gyerkó Tibor. A versenyen 37 ország képviseltette magát. Magyarországról 17 kiállító indult 67 madárral. Sokan most először vettek részt kedvenceikkel a szépségversenyen, mégis öt érmet szereztek hazánknak. A kiállítást egy 33 ezer négyzetméteres csarnokban tartották.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában