Ország-világ

2005.02.16. 00:00

Rózsadombon folyik a pénz

A fővárosban átlagosan harmadával több pénzt költenek, mint vidéken. A leggazdagabb Buda, azt követi a Belváros és Kelet-Pest. A rangsor végén Dél-Pest valamint Józsefváros áll.

Tóth Tímea

Továbbra is a II. kerület a főváros leggazdagabb térsége. Míg az országban átlagosan százegységnyi vásárlóerő jut egy lakosra, addig a Rózsadombon százhatvanhárom.

– Ez annyit tesz, hogy a budai kerületben élőknek hatvanhárom százalékkal több elkölthető jövedelmük van – magyarázta
a GfK Hungária Piackutató Intézet kereskedelmi kutatásokért felelős vezetője. – Kevéssel maradtak le tőlük a XII. kerületiek, akik a két évvel ezelőtti szinthez képest sokat erősödtek. A dobogó harmadik fokán az első kerület áll, az itteni lakosok 50,3 százalékkal több jövedelmet költhetnek el évente, mint az országos átlag – mondta Magyar Balázs.

A rangsor legvégén idén is a VIII. kerület kullog. A 120,4 százalékos idei eredmény azonban sokkal jobb, mint a 2002-es mutató. Józsefváros mellett a legszegényebb a hetedik és a kilencedik kerület, valamint a dél-pesti régióban lévő kerületek. A kelet-pestiek átlagosan erősebbek a délieknél, de gyengébbek a budaiaknál.

Már nem Telki a leggazdagabb település

Vidéken a Pest megyei Csomád és a Veszprém megyei Hévíz is megelőzte a két évvel ezelőtt nyertes Telkit és Százhalombattát. A két győztes településen élők csaknem negyven százalékkal költekezhetnek többet, mint az országos átlag. A legszegényebb térségek továbbra is Szabolcs-Szatmár- Bereg megyében vannak. Így a Csetenyén, Gilvánfán és Kiscsécsen élők harmadannyi pénzből gazdálkodnak, mint az ország más részén lakók. Egy település vásárlóerejét a beruházások és a javuló adózási szokások javíthatják vagy ronthatják – mondta el lapunknak Magyar Balázs.

Megyék sorrendje vásárlóerő szerint

Megye Vásárlóerő-index  1. Budapest 135,4  2. Győr-Moson-Sopron 108,8  3. Vas 103,7  4. Fejér 103,6  5. Pest 102,1  6. Komárom-Esztergom 99,9 … 16. Nógrád 87,4 17. Jász-Nagykun-Szolnok 85,1 18. Békés 83,3 19. Borsod-Abaúj-Zemplén 83,0 20. Szabolcs-Szatmár-Bereg 80,3

A leggazdagabb Buda, azt követi a Belváros és Kelet-Pest. A rangsor végén Dél-Pest valamint Józsefváros áll. Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában