Ország-világ

2005.02.02. 18:45

Sorstalanság - Kertész Imre és Ennio Morricone is Budapestre érkezik a bemutatóra

Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre és a Sorstalanság című film zenéjét komponáló olasz Ennio Morricone is Budapestre érkezik a jövő keddi díszbemutatóra.

BAMA

A minden korábbinál nagyobb, 920 millió forintos állami támogatással készült Sorstalanság díszbemutatója a 36. Magyar  Filmszemle zárónapján, február 8-án lesz a Budapest Kongresszusi  Központban.

A magyarországi forgalmazó, az Intercom bizalmas információként  kezeli a meghívottak listáját, ám mint a produkció sajtófőnökétől,  Gréczy Zsolttól és a filmszemle szervezői elmondták, az alkotók mellett a vetítésre várnak közjogi méltóságokat, kormánypárti és ellenzéki politikusokat, továbbá közéleti  személyiségeket, művészeket.

A magyar-angol-német koprodukcióban készült 140 perces filmben a  főszereplő Köves Gyurit Nagy Marcell alakítja; producerként Andras  Hamorit (Hámori Andrást), Barbalics Pétert, továbbá Ildiko Kemenyt  (Anglia) és Jonathan Olsberget (Németország) jegyzik.

Sorstalanság című regénye alapján a forgatókönyvet Kertész Imre  írta; Koltai Lajosnak, aki 2001-ben Oscar-jelölést kapott a Malena  című film fényképezéséért, ez az első rendezői munkája.

Köves átlagos zsidó kamaszfiú, átlagos sorssal Budapesten,  1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt  is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig  Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik  meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek  és gyerekek, flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok  bukkannak fel mellette a tömegből és sodródnak el mellőle.

Ő pedig  csak van és megfigyel, egész addig, míg sok véletlennek és  szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem  kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl  természetesen... - olvasható a Magyar Filmunió honlapján.

A Sorstalanságot a közönség február 10-től láthatja a mozikban;  az alkotást 34 kópiával kezdik vetíteni. 
A díszbemutató előtt néhány nappal, a héten jelentette meg a  Sorstalanság filmkönyvét a Vince Kiadó; a magyar filmtörténet  legnagyobb szabású vállalkozását Marx József esztéta mutatja be.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában