Ország-világ

2005.02.03. 00:00

Százezrekért szívják a zsírunkat

A zsírleszívás világviszonylatban a férfiak által legtöbbször igénybe vett szépészeti beavatkozás. A hölgyeknél is csak a ránctalanítás és a mellnagyobbítás előzi meg az alakformálás e módszerét a plasztikai beavatkozások toplistáján.

Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Gregor Bernadett (32) arcát szépítő kezek tették vonzóbbá
[/caption]Az eljárást az 1970-es évek végén Fischer Árpád magyar származású sebész fejlesztette ki Olaszországban. A műtét lényege, hogy rövid, néhány milliméteres metszésen keresztül speciális fémkanült vezetnek a bőr alá és a zsírréteget vákuum segítségével kiszívatják a szervezetből. Az eljárás, ahogy sokan tévesen gondolják, fogyókúrára nem alkalmas, eredménye kilogrammokban nem mérhető. A különböző testtájakon körülírt zsírlerakódások, amelyek gyakran alkati eredetűek, eltüntethetők ezzel a beavatkozással. A zsírfelesleg a hölgyeknél főleg a hason, a csípőn, a combokon, a fenéken, esetleg a térdeken, az uraknál pedig inkább úszógumiszerűen rakódik le. Az eredmény centiméterekben mérve jelentős.

[caption id="" align="alignright" width="293"] A Groovehouse Judyja (30) egy baleset miatt feküdt harmincszor kés alá
[/caption]A zsírsejtek száma születésünk után nagyobb mértékben már nem változik. A beavatkozás a zsírsejtek eltávolításával megakadályozza, hogy a leszívott területen a későbbiekben zsír rakódjon le, tehát az eredmény végleges lehet. A tiszta műtéti idő (maga a leszívás) testtájanként 15-20 perc. Egy beavatkozás során legfeljebb 3 liter zsírt távolítanak el a szervezetből, de a tengerentúlon volt már olyan műtét, amikor 15 litert zsírt szívtak le egy páciensről. A szakemberek szerint ez a fajta szépészeti műtét az egyik legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb beavatkozás. Éppen ezért okozott akkora szenzációt az a hír, amely szerint Mosonmagyaróváron egy 31 éves osztrák nő néhány nappal azután halt meg, hogy zsírleszívó műtéten esett át. Bizonyos esetekben a zsírleszívásnak is lehetnek szövődményei.

 

[caption id="" align="alignleft" width="168"] Zalatnay Sarolta (57) keblei méretét növeltette meg egy szépségklinikán
[/caption]A Zsírleszívás kockázatai: 
– Vérömleny: a műtéti terület jelentősebb bevérzése nagyon ritka, 1-2 százaléknál nem gyakoribb, a szívókanül speciális kialakítása miatt nagyobb ereket nem sérthet. A kisebb bevérzéseket jegeléssel kezelik, de előfordulhat, hogy a leszívott terület néhány hónapig kemény marad.
– Zsibbadás, érzéketlenség: néhány esetben (3-4 százalék) fordulhat elő a területen érzészavar vagy érzéskiesés. Végleges formájuk nagyon ritka, de a teljes regeneráció meghaladhatja az egy évet.
– Bőregyenetlenség, bőrlazaság: a zsírleszívás után a terület bőre nem lesz feszesebb. A beavatkozást csak akkor célszerű elvégezni, ha a bőr rugalmassága folytán teljes viszszahúzódás várható. Egyéb esetekben bizonyos területeken kiegészítő műtéttel a bőr megfeszítése is javasolt. A meglévő bőregyenetlenség (narancsbőr) a legtöbb esetben nem szűnik meg zsírleszívás után.
– Tartós elszíneződés a bőrön: a zsírleszíváson átesettek elmondták, hogy a leszívott terület bőrén a bevérzés okozta elszíneződés még néhány hónap elteltével sem tűnik el teljesen.

Németországban is virágzik a veszélyes szépészet

A szakemberek becslése szerint minden tizedik szépségoperációnál egészségügyi problémák merülnek fel. Különösen magas a kockázat a zsírleszívásnál. A páciensek 15 százalékánál kóma, sőt haláleset is bekövetkezhet. A melloperációkon átesettek 10 százaléka panaszkodik problémákra. Az orrkorrekciók 5 százaléka sikerül félre. A mellkorrekcióknak pedig 20 százaléka szorul korrigálásra. Németország legismertebb plasztikai sebésze, professzor Werner Mang (54) kijelentette: – Legyen már vége a szépségőrületnek! A szépészeti műtétek veszélyesek is lehetnek. Az abszurd szépséghullám az USA-ból jött, és egyre többen esnek ennek a hullámnak áldozatul. Egy operáció bővelkedik kockázatokban. A klinikámon minden negyedik operáció korrekciós műtét – fogalmazott a professzor. 2004-ben 1,1 millióan feküdtek a kés alá Németországban, tízszer többen, mint 1990-ben. A páciensek pedig egyre fiatalabbak. A legtöbb zsírleszívást az USA-ban végzik, évente csaknem 170 ezer ember szabadul meg így felesleges zsírpárnáitól.

Dr. Csuha Lajos plasztikai sebész:

Embólia szinte bármelyik sebészeti beavatkozás után kialakulhat a szervezetben. Ha egy vérrög vagy egy zsírcsepp épp egy életfontosságú területen alakul ki, akkor az halált okozhat. Ilyen akár egy vakbélműtét során is előfordulhat. Egy zsírleszívó műtét esetében ennek esélye egy a tízezerhez. Magyarországon egy-egy beavatkozás során legfeljebb 2-3 liter zsírt szívunk le egyszerre. Bár a beavatkozás pusztán szépészeti és nem összekeverendő a fogyókúrával, elmondható, hogy az elégedett páciensek mentálisan is jobban érzik magukat.

Az öt leggyakoribb szépészeti korrekciós műtét nőknél:

1. Ránctalanítás 2. Mellnagyobbítás 3. Zsírleszívás 4. Orrkorrekció 5. Arcfelvarrás

Az öt leggyakoribb szépészeti korrekciós műtét férfiaknál:

1. Zsírleszívás 2. Orrkorrekció 3. Szemhéj, könnyzacskó 4. Arcfelvarrás 5. Hajátültetés

Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában