Ország-világ

2005.02.24. 00:00

Székelyföld gazdasága rohamosan fejlődik

Bán K.

Bár Székelyföld úthálózata elmaradott, a bukaresti régió után mégis itt a legfejlettebb a román gazdaság. Példának okáért itt nyitottak a legtöbben bankszámlát, amelynek átlagos összege 8,1 millió lej (félmillió forint). Összehasonlításként Magyarországon a bankszámlán fialó pénzek átlagos összege 1,4 millió forint, csaknem háromszor akkora.
A különbség azonban ebben a térségben csökkenhet, hisz Bihar megyében például csak 2,5 százalékos a munkanélküliség.
A PricewaterhouseCoopers tanulmánya szerint az erdélyiek telefonálnak a legtöbbet, s Bukarest után ez a régió vonzza a legtöbb befektetőt is. Székelyföldön található a legtöbb magáncég, a fővároson kívül itt van a legtöbb bankfiók, s a háztartások felszereltségében is a második az országnak ez a nagyrészt magyarlakta területe. Az iskolázottságban, a vasútvonalak számában, az egészségügyi és oktatási ellátottságban szintén második Erdély. Egyvalamiben Bukarestet is lepipálja: itt van a legtöbb sztrájk az országban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában