Ország-világ

2005.02.02. 09:06

Szöglet után kapáslövés

Ötödik meccsét játszotta az első osztályban a húszesztendős Ebedli Zoltán, amikor első gólját jegyezhette.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="283"] Ebedli Zoltán (hátul) új szerepkörben: immár a Fradi fiataljait irányítja a Népligetben
[/caption]Hiába volt nagy tehetség az ifjú Ebedli, eleinte csak a balszélen jutott neki hely a Ferencvárosban. Nem morgott, hiszen csatárként a következők játszottak mellette: Szőke, Branikovits, Albert és Kű Lajos…
Azt persze nem állítja, hogy klasszikus vonalszélsőként tudta le a szóban forgó kilencven perceket.

– A bal oldalon voltam, de nem volt annyira kötött a feladatom, mint korábban, teszem azt, Fenyvesi Máténak – mondja Ebedli. – Egyébként később, amikor úgynevezett jobb oldali középpályásként jegyeztek hivatalosan, szintén nagy hasznát vettem, hogy jó a balos, különösen a hirtelen ritmusváltásoknál.

Az első az első osztályban lőtt góljára emlékezik a legszívesebben. – Nem volt futballtörténelembe illő jelenet, ezer és ezer hasonló látható egy-egy szezonban, nekem viszont örök élmény – kezdi. – A Hungária körúton játszottunk az MTK-val. A jobb oldalról rúgtunk szögletet, Varga kapus kiütötte a labdát, érkeztem én, és úgy tizennyolc méterről egyből a bal felső sarokba küldtem. Talán életem egyik legszebb napja volt, hiszen nem csupán nyertünk kettő nullára, hanem gólt is lőttem. Az elsőt.

Kétgólos Fradi-győzelem

Budapest, 1973. szeptember 15. MTK–Ferencváros 0:2 (0:2) Hungária körút, 10 ezer néző, vezette: Somlai. MTK: Varga – Török, Dunai, Csorna, Nyírő – Kovács B., Csorna – Borsó, Takács (Sárközi, 46.), Becsei, Kunszt. Edző: Kalocsay Géza. Ferencváros: Géczi – Vépi, Páncsics, Bálint, Megyesi – Juhász, Albert (Branikovits, 61.), Kű, Ebedli – Szőke, Máté. Edző: Csanádi Ferenc. Gólok: Szőke (20., 11-esből, Ebedli, 40.).

Ebedli Zoltán

Született: 1953. október 26., Budapest. Klubjai: FTC, Ú. Dózsa, FTC, ESMTK, Synanska F., IF Södertälje (svédek), Oberdorf (osztrák). Legjobb eredményei: KEK: 2. (1975), 2-szer magyar bajnok (1976, 1981), 3-szor MNK-győztes (1974, 1976, 1978). Élvonalbeli mérkőzések/gólok: 340/47. Válogatott mérkőzések/gólok: 12/1.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában