Ország-világ

2005.02.10. 07:03

Több munkahelyet ígérnek

A kormány célul tűzte ki, hogy 2013-ra a jelenlegi 57 százalékról 65 százalékra bővüljön a foglalkoztatottak aránya Magyarországon. A tervezett arány két százalékkal haladná meg az EU jelenlegi átlagát.

Körmendi Gábor

A kormány elképzelése szerint a második Nemzeti Fejlesztési Tervben megvalósítandó elveket, a versenyképességet és az igazságosságot egyszerre kell megvalósítani. Az idevezető út a foglalkoztatás bővítésével kezdődik. A több munkahely nagyobb versenyképességet eredményez.

A kabinet a jövőben minél több és minél magasabb színvonalú munkahely megteremtésében érdekelt. Szakemberek szerint ez foglalkoztatás- és vállalkozóbarát adórendszerrel, illetve a szociális gazdaság fejlesztésével érhető el. A jobb munkahelyek megteremtésében fontos szerepet kell játsszon az egész életen át tartó tanulás biztosítása.

De az egészségesebb munkakörülmények megteremtésére sem szabad sajnálni a pénzt. Jelenleg mintegy harmincezer betöltetlen munkahely van Magyarországon. Az aktív álláskeresők pedig több mint négyszázezren vannak. A Foglalkoztatási Hivatal legfrissebb adataiból kiderül, hogy minden egyes üres állásra tizenhárom regisztrált munkanélküli jut.

A munkaügyi központok öszszesített adatai szerint a legnagyobb igény segédmunkásokra, őrökre, mezőgazdasági munkásokra, textilipari szak- vagy betanított munkásokra és hentesekre van. A szakemberek szerint hazánkban jelenleg egymillió ember tartozik a hosszú ideje munka nélkül lévők táborába. Az ő helyzetük egyre kilátástalanabb.

Szabolcs-Szatmár-Beregben például négy mezőgazdasági munkást keresnek a helyi cégek. A nyilvántartott munkanélküliek száma viszont meghaladja a nyolcszázat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában