Ország-világ

2005.02.09. 06:14

Újdonságok Detroitból

BAMA

Két év híján egy évszázada, 1907-ben rendeztek először kiállítást az autógyártás amerikai fellegvárában. Az idei mérleg: egymillió látogató, káprázatos bemutatók sora és csaknem száz újdonság.
A gyártók ebben az évben is kitettek magukért. A hagyományos kocsitípusok továbbfejlesztett változatai mellett számos tudományos-fantasztikus filmekbe illő tanulmányautót is bemutattak. A kocsik fejlesztésekor a biztonság, az alacsony fogyasztás, a kényelem és a környezetvédelmi szempontok kerültek előtérbe. A hibrid (benzin/dízel és elektromos) meghajtás mellett bivalyerős motorokkal, ötletes kormányművekkel, alakítható belső terű szabadidő-autókkal is találkozhattak az érdeklődők.

Ford Fairlain Concept

Az ismerős név ezúttal egy keménykötésű, hatszemélyes egyterű-tanulmány farán díszelgett a Ford kiállítóhelyén. A jármű formailag és az alapanyagait tekintve kísérleti darab. A hátsó ajtót – a szélvédőtől függetlenül – jobbra és balra egyaránt mozgatható felfüggesztéssel látták el. A harmadik sor két ülése a padlóba süllyeszthető.

Jeep Hurricane

A Wrangler-klónt két 5,7 literes V8-as motorral szerelték.Öszszesen 670 lóerő öt másodperc alatt gyorsítja százra. Négykerék-meghajtás mellett négykerék-kormányzást is kapott. Az egy irányba elmozduló kerekek segítségével oldalra is mozoghat a Jeep.

Opel Astra Diesel Hybrid Concept

Az Opel mozgatását hibrid rendszerre bízták. A 30 és 40 kilowatt teljesítményű elektromotor egy 1,7 literes, 125 lóerős CDTi turbódízelt segít. A jármű nyolc másodperc alatt gyorsul százra. A hibrid megoldással 25 százalékos üzemanyag-megtakarítás vagy 4 literes átlagfogyasztás is elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában