Ország-világ

2005.02.25. 09:54

Verne-emlékév - tengeralattjáró épül a Francia Intézet bejárata fölé

Tengeralattjáró épül a budapesti Francia Intézet bejárata fölé a Verne-emlékév alkalmából - közölte az intézmény csütörtökön.

BAMA

A francia író, Jules Verne halálának 100. évfordulója alkalmából összeállított programsorozat a tervek szerint március 21-én, szoboravató-ünnepséggel veszi kezdetét - mondta Balla Borbála.

A tengeralattjárót, amely mintegy beépül a fal síkjába, Nedim Hadziahmetovic szobrász vasból alkotja meg. Az építmény 7 méter hosszú, 4 méter magas és 3 méter széles lesz.

A Verne-emlékév keretében konferenciákat, filmvetítéseket, felolvasásokat tervez az I. kerületi, Fő utcai intézmény - mondta a sajtóreferens.

A tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja, a Magyarországon Verne Gyulaként ismert író 1828. február 8-án született Nantes-ban.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Némó kapitány
[/caption]Tizenegy éves korában, romantikus kalandvágyának engedve, megszökött otthonról, és elszegődött hajósinasnak egy Indiába tartó vitorlásra. Miután apja még időben "leszedte" a hajóról, megígérte szüleinek, hogy ezentúl csak képzeletben utazik.

Párizsban szerzett jogi diplomát; már az egyetemi évek alatt  kapcsolatba került irodalmi körökkel, megismerkedett Hugóval és  Dumas-val. Az egyetem elvégzése után az ügyvédi hivatás helyett a színházat választotta: egymás után  írta bulvárdarabjait és operettjeit.

Később a kor tudományos-technikai újdonságai, felfedezései felé fordult. A Rendkívüli utazások sorozatban az első kötete az Öt hét léghajón című regény volt, amely 1863-ban jelent meg. Ezt követte a Hatteras kapitány és az Utazás a Holdba.

Szemét hályog gyötörte, utolsó éveiben már alig látott; fia segített neki az írásban és a művek gondozásában. Az író 1905. március 24-én halt meg Amiens-ben.

Nemzedékek nőttek fel művein, Magyarországon is rendkívüli népszerűségre tett szert a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Némo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogoff Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, A tizenötéves kapitány, vagy a Kétévi vakáció című kötete.

Kutatók szerint összesen száznyolc fantasztikus tervet és találmányt említ munkáiban, amelyek közül csaknem hetven már megvalósult, köztük az űrhajó, a televízió, a gépfegyver, a légkondicionálás, az atombomba és a hangosfilm is.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában