Ország-világ

2005.02.15. 00:00

Víztornyokról szól az élete

Mindössze három víz-torony működik jelenleg a fővárosban a lakosság ellátására. Egykoron ennek többszöröse oltotta a lakók szomját. Lánczi András szenvedélyesen kutatja ezek nyomait.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="129"] Lánczi András szívesen beköltözne az Eötvös utcai víztoronyba
[/caption]Négy-ötszáz darab víztornya van egy budapesti férfinak. Lánczi András (33) mégsem elégedett, mert ezeknek a különleges építményeknek csak a fényképeit őrzi. Ha tehetné, vásárolna egyet, felújítaná és beköltözne. Több millió forintos tőke híján azonban egyelőre maradnak a fotók.

– A századelőn épült kastélyszerű víztornyok a kedvenceim. Ilyenből sajnos csak néhány van az országban. A legszebbre Veszprém megyében, az egykori hajmáskéri laktanyában bukkantam rá – meséli.
A fővárosban mintegy kilencven víztorony állt, jó részük külvárosi gyártelepeken. Első ránézésre némelyik háznak, mások kéménynek tűnnek. Soknak pedig már a nyoma sem látszik.

– Most derült ki, hogy a budai Várban, a mai levéltár hátuljánál is volt egy víztorony. Ezt a második világháborúban lebombázták. A Margit-szigeten pedig a ma is álló tornyon kívül még két építményt használtak ugyanerre a célra – jegyzi meg a főállásban mexikói függőágyakat árusító férfi.
Lánczi Andrást sem vonzza valamennyi víztorony. Az acélszerkezetű monstrumok közül szinte kizárólag a félresikerültek érdeklik. Célja összegyűjteni és lencsevégre kapni az ország öszszes kézigránát, rakétakilövő, csészealj, templomtorony és meghatározhatatlan formájú víztornyát. Egyelőre azonban a fővárosi építmények felkutatása is nehéz feladatnak tűnik számára.

A víztornyok szerelmeseinek...

Három működő torony

A városi víztornyok építése a századfordulón kezdődött, azután, hogy a Parlament helyén megépült az első vízműtelep. Az egyik első víztorony Kőbányán állt. A fővárosban jelenleg Csepelen, a XVIII. kerületi Lakatos utcában és a hegyvidéki Eötvös utcában található működő víztorony.

Lánczi András

született: 1972. június 17., Budapest szakma: útépítő technikus kedvenc fővárosi víztorony: a Margit-szigeti és az Eötvös utcai egyéb hobbi: a két kutyája, Döme és Mogyi, biciklizés

Tóth Tímea -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában