Ország-világ

2005.03.09. 00:00

A helyi törvény mindenkit kötelez

KÖZTISZTASÁG Olvasónk panaszolja: falujában, Mátranovákon az önkormányzat rendeletben kötelezte a lakókat a kuka használatára. Az úr sokallja a szemetesedény árát.

BAMA

– Égető probléma, hogy szemetesedik a környék – mondta el Csikó István Béla polgármester.  – Némelyek kihordják a hulladékot a gyalogutak mellé, a rágcsálók meg szaporodnak. Köztisztasági rendeletünk éppen a falu népét akarja ettől megkímélni. A környezetvédelmi törvény szerint a szemétszállítással csak olyan szolgáltatót bízhatunk meg, aki ilyen jogosítványnyal rendelkezik. A kukákra e munkához egyszerűen szükség van. 1074 ingatlanból nyolcvanhat tulajdonosa nem szerezte be az edényt. A szemetes természetesen felesleges ott, ahol nem lakik senki. Az ilyen házak gazdáitól nullás közüzemi számlákat kérünk. Néhányan ezeket már beküldték. Azon tulajdonosoktól viszont, akik nem teljesítik kötelezettségüket, a szemétszállítás árát adó formájában felszámolhatjuk. Erre a jogszabály lehetőséget ad. Ha bárkivel kivételeznénk, a díjat megfizető polgárok jogosan háborodnának fel. Az önkormányzat rendelete a helyi törvény. Ugyanúgy mindenkit kötelez, mint az egész országban érvényes jogszabályok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában