Ország-világ

2005.03.23. 00:00

Barátkozás a szennyvízzel

A Fővárosi Csatornázási Művek harminc iskolát hívott meg a víz világnapja alkalmából a Dél-pesti Szennyvíztisztítóba. Egy bemutatólaboratóriumot is beüzemeltek a gyerekeknek.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="268"] Kertész Vivien (12), Majsitz Edit (12) és Séra Brigitta (13) arra számított, hogy büdösebb lesz a telepen
[/caption]– Olyan a színe, mint a Balatonnak, nem szívesen fürödnék benne – jegyzi meg fanyalogva a tizenkét éves Czuczor Fruzsina. Ez a még tisztítatlan szennyvízről jutott eszébe a hatodikos lánynak a dél-pesti tisztítóműben. Osztálytársait vele szemben elsősorban az izgatta, hányan estek eddig bele az orrfacsaró szagú lébe. De a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársának el kellett keserítenie a gyerekeket. Eddig még senki sem pottyant bele a szennyvízbe. Szerencsére az ezeregyszáz fővárosi iskolás is megúszta szárazon a víz világnapján szervezett üzemlátogatást. Sőt az amatőr kísérletek is sikeresek voltak.

– Azt a kísérletet élveztem leginkább, amikor szennyvizet állítottunk elő. De persze a tisztítás sem volt rossz! – mondja Kertész Vivien, a Rákosmenti Jókai Mór Általános Iskola tanulója. Vivien osztályán kívül még harminc osztály diákjai tapasztalhatták meg, hogyan lesz a szennyvízből ismét tiszta, a folyókba viszszaengedhető víz. Mindezt egy nemzetközi bemutatólaboratóriumban próbálhatták ki. A csatornázási művek azt szeretné elérni az ilyen akciókkal, hogy a gyerekek meg tudják becsülni a vizet, és megértsék a környezetgazdálkodás jelentőségét. Azok az iskolák, akik most nem vehettek részt a bemutatón, bármikor bejelentkezhetnek egy tisztítólátogatásra Dél-Pestre.

Öt velencei-tónyi szennyvíz egy év alatt

A fővárosban annyi szennyvíz keletkezik egy év alatt, mint a Velencei-tó tömegének ötszöröse – mondja Bátori Marianna (40), kommunikációs vezető. Az Észak- és Dél-pesti szennyvíztisztító telepen egy év alatt annyi iszapot vonnak ki, amivel egy futballpályát tíz emelet magasan lehetne beborítani. 2010-re, ha addigra elkészül a csepeli víztisztító, a főváros szennyvizének kilencven százalékát biológiai tisztítás után engedik a Dunába. Dél-Pesten naponta nyolcvanezer köbméter szennyvizet tisztítanak meg. Ez a budapesti szennyvizek tizenhárom százaléka. A Dél-pesti Szennyvíztisztítóban tavaly elkészült egy olyan hulladékfeldolgozó állomás, amely alkalmas a magas szervesanyag-tartalmú hulladékok elhelyezésére. A telep másik különlegessége, hogy az ott keletkező szennyvíziszapból képződő biogázból elektromos áram termelhető.

tavaly elkészült egy olyan hulladékfeldolgozó állomás, amely alkalmas a magas szervesanyag-tartalmú hulladékok elhelyezésére. A telep másik különlegessége, hogy az ott keletkező szennyvíziszapból képződő biogázból elektromos áram termelhető. Kertész Vivien (12), Majsitz Edit (12) és Séra Brigitta (13) arra számított, hogy büdösebb lesz a telepen -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában