Ország-világ

2005.03.05. 00:00

Barroso bírja a bírálatokat

Az érdeklődés Barroso iránt meglehetősen szűkös. Gazdasági haditervének ismertetésén az Európai Parlament széksorai foghíjasak maradtak.

Gyulay Z.

Egyre több bírálat éri José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és csapatának tagjait – írja a Der Spiegel című német hírmagazin. Az egykori portugál kormányfő több versenyhelyzetet és nagyobb növekedést ígér, de a szóvirágokon kívül egyebet nem mutat fel – vélik brüsszeli körökben. Markus Ferber, a bajor Keresztényszocialista Unió euroképviselőinek vezetője így fogalmaz: Barroso nagy az ötletekben, gyönge a kivitelezésükben. Werner Hoyer német liberális Európa-szakértő ehhez hozzáfűzi: „Barroso kilátásba helyezte Európa megújítását. De nem történt meg.

A Berlaymont-palota tizenharmadik emeletén található az elnök négyszárnyú hivatala, csupa portugál tanácsadóval. A szervezet szinte naponta készít újabbnál újabb haditerveket, munkaprogramokat és szolgálati jelentéseket. Csak az eredmény várat magára. Ugyanakkor a munkatársak nagy része lázong a nagyobb gazdasági növekedés elsődlegessége miatt. És ami még rosszabb: a huszonöt biztosnak gyakorlatilag a fele idejétmúlt szociális politikával késlelteti a gazdasági reformokat. A legjobban szervezett hálózathoz tartozik a környezetvédelmi biztosé, Sztavrosz Dimaszé, valamint a fogyasztóvédelemért felelős Markosz Kypruanou-é és a fejlesztési ügyekkel foglalkozó Louis Michelé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában