Ország-világ

2005.03.29. 00:00

Ha a pocak segítségért kiált

A teltségérzet, a savtúltengés vagy a rendszeres görcsök arról árulkodnak, hogy valami nincs rendben étkezési szokásainkkal. Az is lehet, hogy lelki gondok okoznak gyomorbántalmakat.

Árvay N. Tivadar

A túlzott teltségérzet és a kellemetlen gyomortáji nyomás az ünnepi lakomák velejárója. Hétköznapokon csak annyit egyen, amennyi jólesik. A gyakori gyomorfájdalmak és görcsök a rendszertelen és nem megfelelő mennyiségű ételfogyasztás utóhatásai. A gyomorégés bizonyos esetekben normális jelenség, de rendszeressé válása emésztési gondokra utal. Hiába szeret minden ételt, ha puffadást, felfúvódást tapasztal, előfordulhat, hogy néhány alapanyagtól el kell búcsúznia.
Rossz hatással lehet az emésztésre az állandó stressz, a harag, és a pihenés hiánya. A sietve, túlságosan forrón, vagy éppen hidegen bekapkodott étel nem szerez sok örömet. A nem elég alaposan megrágott falatok szintén sok gondot okozhatnak.
Ha betegnek érzi a gyomrát, fusson végig a felsoroltakon, hogy megtalálja a gyenge pontokat. A tünetek súlyos betegségek előhírnökei lehetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában