Ország-világ

2005.03.07. 00:00

Három magyar régió a legjobbak között

Horváth. K. J.

[caption id="" align="alignleft" width="243"] Az esztergomi bazilika vonzereje is erősítette a régió uniós pályázatait
[/caption]Az uniós fejlődési lehetőségeket tekintve kiemelkedő helyet foglalnak el a magyarországi régiók az angol Gazdasági és Üzleti Kutatások Központjának friss tanulmánya szerint. Az Európai Unió 223 régiójából a közép-magyarországi a második, a közép-dunántúli a negyedik, a nyugat dunántúli a hetedik helyet foglalja a rangsorban. Az elemzés a nemzeti össztermék növekedését, a munkaerő képzettségét, a régió piacméretét és az uniós források felszívóképességét vizsgálta.

Lapunk érdeklődésére Dióssy László, az Európai Unió Régiók Bizottságának tagja, Veszprém polgármestere elmondta, hogy a negyedik helyük annak köszönhető, hogy jól tud együttműködni a három történelmi város, Veszprém, Székesfehérvár és Esztergom. Különösen Veszprém térsége készült föl jól az uniós források fogadására már azelőtt, hogy Magyarország taggá vált volna. A közép-dunántúli régióban idén 3,5 milliárd forint hazai forrásra pályázhatnak. Közel egymilliárd jut a szilárd burkolatú közutak felújítására, 440 millió pedig a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítására. Önkormányzati közművesítésekre  több mint 300 millió jut.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában