Ország-világ

2005.03.14. 00:00

Kakast védtek a képviselők

Jogi bonyodalmat okozott egy kiskakas Kispesten. A tarajos sorsával egy éve rendszeresen foglalkozik a képviselő-testület. Az önkormányzat úgy határozott, hogy örökbe fogadja az állatot.

Vajta Zoltán

Kispest kertvárosi negyedének egyik lakója megelégelte a szomszédból hallatszó kukorékolást. Feljelentést tett az önkormányzatnál. Eljárás indul a kakas gazdájával szemben. Az állatbarátnak nem volt engedélye baromfitartásra. Mivel nem tudta megszerezni valamennyi szomszédja beleegyező nyilatkozatát, utólagos engedélykérelmét az iroda elutasította. A gazdasszony ekkor az önkormányzatnál fellebbezett. A testület úgy vélte, baromfiudvarba baromfi való, így a fellebbezést elfogadták. A kukorékolástól ideges szomszéd ekkor bírósághoz fordult. A Fővárosi Bíróság új eljárásra kötelezte az önkormányzatot. A testület viszont rá sem hederített az ítéletre. Éljen csak a kakas! - mondták a képviselők. Egyúttal elfogadtak egy határozatot a tarajos megmentéséről és örökbefogadásáról. De hiába kakaspárti a kispesti önkormányzat, a törvénytelen helyzetet nem lehetett tovább tartani. Éppen ezért a múlt heti testületi ülésen elutasították a baromfi gazdájának fellebbezését. Vagyis a kakasnak mennie kell a baromfiudvarból. Ugyanakkor az örökbefogadó határozat tovább él. Szerettük volna megtudni a polgármestertől, hol kukorékolhat ezután a kakas. Steinerné Török Katalin polgármestert azonban nem értük utol.

Újra lehet tartózkodni

Másutt is születtek már mókás rendelkezések. Például Nagymaroson tavaly kishíján csak igennel vagy nemmel szavazhattak volna a képviselők. Egy módosítással elvették volna a tartózkodás jogát a városatyáktól. A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal azonban megsemmisítette a jogszabályt, így újra tartózkodhatnak a szavazástól a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában