Ország-világ

2005.03.25. 08:56

Kapós vidéki kislakások

A Fészekrakó program szakemberek szerint szinte hatástalan az új adásvételekre. Ugyanakkor két újabb intézkedéstől vidéken meglódult az ingatlanpiac.

Mészáros B. Endre

[caption id="" align="alignleft" width="125"] Élénkül a kereslet a kisebb lakótelepi lakások iránt, ami emeli az árakat
[/caption]Egyéves csendes várakozás és az ingatlanárak 2003. év végi csúcsértékének 15 százalékos visszaesése után úgy tűnik, újra megmozdult az ingatlanpiac. A jelek szerint elsősorban vidéken, mert a fővárosban a legolcsóbb árkategória, a korábban mindig keresett panel kislakások forgalma is áll. Az év kezdetén a Fészekrakó programtól várták a bennfentesek az adásvételeket, s bár az első szerződéskötések már megtörténtek – eddig ezer körüli az ügyletek száma –, látszik, hogy nem lesz mozgósító hatása. A kezdőtőke nélküli lakáshoz jutás igen kívánatos mézesmadzag az ingatlanközvetítők szerint, de a „fészekrakással” párosuló 60-70 ezres havi részleteket csak az a fiatal házaspár tudja kifizetni, akinek többnyire az indulótőkére is telne. A szigorú igénylési feltételeknek pedig jó, ha ötvenezer pár képes megfelelni az egész országban.
Ugyanakkor elkezdődött két újabb akció, amelyeknek ennél mozgalmasabb eredményei lehetnek. A köztisztviselőkre vonatkozó állami kezességet kiterjesztették a közalkalmazottakra, így a pedagógusokra és az igazságügy dolgozóira is. Továbbá a használt ingatlanok megvételéhez mostantól felhasználható a szocpol fele (35 év alatti házaspárok, gyermeket nevelő élettársak kérhetik, ha a vételár a megyei jogú városokban nem éri el a 12 millió forintot, vidéki településeken a 8 milliót, és fontos tényező, hogy ez az összeg meglévő gyerek után jár, vagyis nem előlegezhető meg), ami ugyancsak jó hatással van az olcsó lakások keresletére. Tény, vidéken máris kapósabbak az 1,5–2,5 szobás panelek, és a szakértők úgy vélik, most érdemes ilyen ingatlanokat venni, mert a pangást követően még nyomott áron kínálják a kislakásokat. De amint egyre többen hozzáférnek a kedvezményekhez, úgy a piaci árak is emelkednek 5–15 százalékkal.

Országos körkép a lakásárak alakulásáról

Szegeden nincs változás, másfél éve nyomottak az árak. A hitelkérelmekben elvétve jelentkeznek az új kedvezményekkel, továbbra is kínálati a piac. Miskolcon 25–30 százalékkal estek az árak a 2003-as csúcshoz képest, és általános gyakorlat, hogy az emberek nem vállalnak magas hiteleket, inkább nem vásárolnak. Pécsett már beindult a piac, újra keresettek az uránvárosi kertvárosi kislakások. Itt most az új építésű társasházi lakásokat igen nehéz értékesíteni, igaz, hogy 300 ezer forinthoz közelít a négyzetméteráruk. Győrben a kedvezményes osztrák hitelekkel terveznek a vevők. Jobban bíznak ugyanis a bécsi bankokban. Budapesten a legolcsóbb részeken, Kispesten, a XVIII. és a XIX. kerületben, Pesterzsébeten, Mátyásföldön és Csepelen is egységes a kép: mindenki nagyobb kedvezményre vár.

az ingatlanpiac. Mészáros B. Endre Országos körkép a lakásárak alakulásáról Szegeden nincs változás, másfél éve nyomottak az árak. A hitelkérelmekben elvétve jelentkeznek az új kedvezményekkel, továbbra is kínálati a piac.

Miskolcon 25–30 százalékkal estek az árak a 2003-as csúcshoz képest, és általános gyakorlat, hogy az emberek nem vállalnak magas hiteleket, inkább nem vásárolnak.

Pécsett már beindult a piac, újra keresettek az uránvárosi kertvárosi kislakások. Itt most az új építésű társasházi lakásokat igen nehéz értékesíteni, igaz, hogy 300 ezer forinthoz közelít a négyzetméteráruk.

Győrben a kedvezményes osztrák hitelekkel terveznek a vevők. Jobban bíznak ugyanis a bécsi bankokban.

Budapesten a legolcsóbb részeken, Kispesten, a XVIII. és a XIX. kerületben, Pesterzsébeten, Mátyásföldön és Csepelen is egységes a kép: mindenki nagyobb kedvezményre vár. Élénkül a kereslet a kisebb lakótelepi lakások iránt, ami emeli az árakat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában